Fedezze fel a Knossos-palota titkait

Knossos a Kréta szigetén található legnagyobb bronzkori régészeti lelőhely volt, a minóni kultúra és civilizáció politikai és ünnepi központja. Egy ősi palotából és a körülvevő városból állt. A terület délre fekszik Iraklion városától, amely Kréta északi partján található.

[wp_ad_camp_1]

A régészek úgy vélik, hogy Knossos először a neolitikum idején volt lakott. Az első palotát azonban a helyszínen csak körülbelül 1900 körül építették fel a korábbi települések romjain. Körülbelül 1700-ban földrengés vagy idegen betolakodók elpusztították ezt a palotát, valamint Krétra többi palotáját is. Szinte azonnal újjáépítették a palotát, kicsit nagyobbra mint azelőtt, de nem túl hatalmasra. 1894-ben Sir Arthur Evans felfedezte a Knossosi Palotát.  1900-ban kezdte meg csapata a helyszín ásatását. Restaurációs munkája azóta őrült vitákat váltott ki a régészek között. A Knossos-palota egyik legérdekesebb felfedezése a falak nagyszámú falfestménye volt. Ezek a festmények egy nem-militarista társadalmat ábrázoltak, amelynek tevékenységei között szerepelt a halászat, az atlétikai versenyek és a rítusok, például akrobatika egy bika hátán.

Knossos-palota

Knossos-palota

Amikor a palotán át sétál, a látogatónak lehetősége van megfigyelni néhány csodálatos freskót, amelyek több szakaszon díszítik a falakat. Ezeknek a freskóknak a nagy része Piet de Jong rekonstrukciója, és gyakran csak néhány darab festett vakolatból készültek. Számos eredeti és rekonstruált freskó található a Heraklion Régészeti Múzeumban, ezek másolatai a palotát díszítik. Sok olyan festéket tartalmaz, amelyek 4000 év után is élénkek maradtak. Például, amikor belép a palotába, megnézheti a felvonulás lenyűgöző freskóját. Más freskók, a Parisianne, a Cup Barer és a háromoldalú kegyhely című alkotások díszítik a Piano Nobile nevű palota egy olyan területét, amely egy nagy udvaron található.