Génmódosított szúnyogok

Igazán érdekes és meglepő hír miszerint a tudósok elkezdték egy olaszországi laboratóriumban a génmódosított szúnyogok tesztelését. Ezek a vérszívók pedig olyan mutációt hordoznak magunkban, hogy halálosak saját fajtájukra.

[wp_ad_camp_1]

Sokan örülnek, ám vannak akik aggódnak a különös kísérletek miatt. A kutatás valószínűleg onnan indult, hogy megfékezzék a súlyos megbetegedést okozó maláriaszúnyog tovább szaporodását. És az új géntechnológiai eljárások nagyon hatékony megoldásokkal kecsegtetnek. Ám továbbra is fennáll az a komoly kérdés, hogy ez a beavatkozás a természet rendjébe, nem-e jár túl nagy következményekkel a faragatlan babrálás az evolúció finom fonalai között. Az egyik jelentős probléma az, hogy a szúnyogok jelentős szerepet töltenek be a táplálkozási láncban, így a pusztulásuk akár súlyos következményekkel is járhat. Hiszen így nem csak a szúnyogok kerülhetnek veszélybe, de azok az állatok is, melyek velük táplálkoznak. Ám a tudósok azzal érvelnek, hogy a jelenlegi kísérlet miatt azért nem kell félni, ugyanis ez csak egyetlen fajtára érvényes ez a kísérlet. A világon pedig több száz fajta szúnyog él.

Szúnyog

Szúnyog

A tudósok úgy vélekednek, hogy a kísérletben részt vevő szúnyogfaj, nem kulcsfaj, így nem von magával jelentős ökológiai hatást. A kutatásban részt vevő tudósok úgy vélekednek, hogy senkinek sem kell tartani, attól, hogy felelőtlenül a szabadba engednek génmódosított szúnyogokat. Ugyanis a munkájuk közben intenzíven tanulnak, és állandóan arra törekednek, hogy mégjobban megértsék a beavatkozással járó következményeket. Az aggodalom annak tudható be ezzel kapcsolatban, hogy egy génszerkesztett és génmeghajtott élőlény lépne a természetbe, akkor lehetetlen megjósolni, hogy milyen következményekkel járna együtt.