Gould amandina: egy színes egyéniség

Hogy milyen állat is ez a különös nevű kis lény? A díszpintyfélék családjába tartozó, varázslatosan színes tollruhában pompázó kis madárka. Ez a díszmadár Ausztrália északi részén őshonos, természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz gyepek, bokrosok és szavannák.

Hazánkban kisállatkereskedésekben és madárkiállításokon találkozhatunk vele. A madár testhossza 15 centiméter, testtömege mindössze 10,5-16 dekagramm. Három színváltozatban találkozhatunk vele: a feketefejű, a vörösfejű és a sárgafejű. A hím madár mellén a lila, a hasán sárga szín sötétebb és intenzívebb, mint a tojóén. A fej felső része piros, sárga vagy fekete színű, amit hátulról vékony, fekete csík szegélyez. A torok fekete foltja mögött széles türkízkék szalag látható. A tarkó és a nyak aranyos zöld színű, a hát fűzöld. A deréktáj és a farok felső része kék, a begy lila színű, ami a mell felé keskeny narancssárga szalagba megy át. A test alsó része aranysárga, a farok fekete színű.

Fészkét odúba rakja és fűszénával béleli, 6-9 tojásból álló fészekalján 15-17 napig kotlik. Ha elhatároztuk, hogy beszerzünk egy párt ebből a színpompás madárból, vegyük figyelembe leendő otthonuk kialakításánál, hogy eredeti élőhelye a trópusi övben van, vagyis mindig megfelelő hőmérsékletet kell nekik biztosítani. Különösen télen kell odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, erre az időszakre tehető a szaporodási időszak is. A páratartalomra is oda kell figyelni, főleg szaporodási időszakban és vedléskor. Az ideális páratartalom 30-50 százalék között kell, hogy legyen. A világításnak is fontos szerepe van, zárt térben való tartás esetén biztosítani kell a megfelelő fényerősséget. 12 óra megvilágítás 12 óra sötétséggel az ideális a gould amadindák számára. Fürdetőt is tehetünk a kalitkába, a kis madarak szeretnek pancsolni.