Hajhullás nőknél – genetika és hormonok

A hajhullás nőknél akkor rendellenes, ha nagyon nagymértékben történik, és nem nő vissza. Ez egy beavatkozással és szőrtüsző stimulálással kezelhető. A nők genetikailag másképpen kopaszodnak, mint a férfiak. A nőknél diffúz módon hullik el a haj a fejtetőről, a hajvonal viszont általában megmarad, nem úgy, mint a férfiaknál, akiknél a hajvonal folyamatosan hátrahúzódik V-alakban.

[wp_ad_camp_1]

A genetikai önmagában viszont nem hibáztatható a hajhullásért, ebben a folyamatban a hormonoknak is nagy szerep jut. A kopaszodás kialakulásáért a Dyhidrotesztoszteron (DHT) felelős, ami a tesztoszteronból képződik, és köztudott, hogy a nők is termelnek kis mennyiségben férfi hormonokat. Az 5-Alfa reduktáz egy olyan enzim, amely felelős a tesztoszteron átalakításáért dihidrotesztoszteronná, ez a hormon pedig felelős az Alopecia Androgenetika előfordulásáért. Ennek tünetei nők esetében a hajszálak elvékonyodása és gyengülése. Ez a betegség elsősorban a nők homlok felőli részét érinti. Ennek kiváltó oka lehet hormonális ingadozás, klimax periódus, szülés utáni állapot, valamint a fogamzásgátlók nem megfelelő szedése.

Hajhullás

Hajhullás

Más hajhullást okozó tünet lehet a pajzsmirigytúltengés, vagy elégtelenség, a vese- és hormonproblémák, hosszantartó láz, alacsony vérnyomás, időskori kopaszodás, vitaminhiány, rossz vérkeringés, diéta, valamint fogyókúrás gyógyszerek szedése. Stressz okozta hajhullás is létezik, aminek kiváltó oka lehet egy halálhír, autóbaleset, fizikai fáradtság, valamint magától a hajhullástól való félelem. Zónás hajhullás is előfordulhat nőknél, ami azt jelenti, hogy a haj foltokban hullik. Oka lehet pszichológiai, helyi eredetű, valamilyen gyulladás, vagy hormonális zavarok. Fontos tehát hogy a hajhullással orvoshoz forduljon, hiszen garantáltan segíteni tudnak rajta!