Halolaj halszag és íz nélkül

Egy új tanulmány, amelyet a Cincinnati Egyetem kutatói vezetnek, olyan finomítási folyamat kifejlesztését írja le, amelyet a tudósok kiváló módszernek tekintenek a halolajt tartalmazó jobb étrendi omega-3 egészségügyi és étrend-kiegészítők előállításának elősegítésére.

[wp_ad_camp_1]

A halolajról széles körben ismert, hogy az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) kiváló étrendi forrása, amelyek pozitív hatással vannak az emberi egészségre, beleértve a szív és a szem egészségét, a gyulladást és a csontsűrűséget. Az új eljárás az ausztráliai Flinders Egyetem kutatási munkatársai által kifejlesztett vortex fluidic device (Vortex készülék) nevű új eszközt használja. A folyamat sikeresen javítja a halolajban lévő PUFA-k hatóanyagainak minőségét – mondja Harshita Kumari, a tanulmány társszerzője és az UC James L. Winkle Gyógyszerészeti Főiskolájának gyógyszertudományi docense. A tanulmány a Nature Papers Journals Science of Food című folyóiratban jelent meg. A kutatók a VFD által közvetített kapszulázott halolajt alkalmazták az almalé omega-3 zsírsavtartalmának gazdagítására.

“Ez az új eljárás jelentősen gazdagítja az almalé omega-3 zsírsavtartalmát anélkül, hogy megváltoztatná az ízét” – mondja Kumari, hozzátéve, hogy a halolaj-kiegészítőkkel kapcsolatos két gyakori fogyasztói panasz az íze és szaga. A folyékony omega-3 olajok idővel lebomlanak oxigén hatására is, ami teljes lebomláshoz vezet. A rendszeres homogenizációs feldolgozáshoz képest Kumari szerint az eszköz növelheti a PUFA szintjét és tisztaságát azáltal, hogy csökkenti az oxidációt és drámai módon javítja az eltarthatósági időt. A feldolgozásban is használt természetes bioaktív molekulákból kiderül, hogy a halolaj-közeg képes elnyelni a flavonoidokat és más egészségügyi kiegészítőket.