Használjunk az autónkhoz megfelelő motorolajt

Az elmúlt évek során egyre inkább fejlődik a motorolajgyártás és a technológia célszerű fejlődésének köszönhetően  újabb és újabb jó minőségű kenőanyagok jelennek meg a piacon. Nem árt ha tájékozottak vagyunk és tudjuk, hogy melyik az a motorolaj amelyiknek a teljesítményszintje a legmegfelelőbb gépjárművünk számára.

[wp_ad_camp_1]

A motorolaj fő feladata, hogy csökkentse a súrlódást, a motorban mozgó alkatrészek kopását. A kenőanyagok ezen kívül tisztítják az alkatrészeket, javítják a tömítést, megakadályozzák a korróziót és távol tartják a kifejtett hőt a motor mozgó alkatrészeitől. Ezeket a kenőanyagokat különböző adalékanyagokkal erősítik, hogy megnöveljék a teljesítményszintet és élettartamot. Mivel egyre több motorolajmárka jelenik meg a piacon, sokszor nehezünkre eshet eldönteni, hogy melyiket válasszuk. A használati utasításban elolvashatjuk, hogy a gyártó által ajánlott motorolajnak milyen szabványoknak kell megfelelnie. A motorolajokon feltüntetett szabványjelzések az olaj minősége és teljesítményé  szerinti osztályozást jelölik. A motorolaj legfontosabb tulajdonsága a viszkozitás amely a hőmérséklet függvényében változik.

Motorolaj

Motorolaj

A viszkozitási osztályokba való besorolás az SAE (Society of Automative Engineers vagyis az  Amerikai Autómérnökök Egyesülete) szabvány szerint történik. Kétféle kategóriába sorolhatók, a W jelzésűek a téli és a jelölés nélküliek a nyári viszkozitási osztályt jelentik. Téli jelölések: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W és 25W, a nyári: 20, 30, 40, 50, 60. A 20W-60-as motorolaj többfokozatú motorolaj, amely egyaránt teljesiti a hideg és meleg viszkozitási osztályokban előirt feltételeket vagyis minden évszakban használható. A 20W (w-Winter) a hidegoldali, a 60 jelzés pedig melegoldali viszkozitási szintet mutatja. Az olaj minősége és ára természetesen függ a márkától is. A 20W-60-as Motul motorolajok például kiváló minőségűek és ez a márka már régóta nagyon népszerű Magyarországon és világszerte is. A 20W-60-as Motul kenőanyagok teljesen szintetikus alapú motorolajok, amelyeket észtertechnológiával fejlesztettek ki és használhatóak Diesel és Otto szériagyártású gépjárművekhez is. Kiváló korrózióvédő és nyomásálló képességgel rendelkeznek valamint nagyon alacsony a párolgási veszteség és emiatt az olajfogyasztás is alacsony.