Hazánk legszebb része, avagy az Őrség

Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002-ben hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját. A park 44 települést ölel fel Vas megye délnyugati részén. Az Őrségben jellegzetes, mozaikszerű településszerkezet alakult ki, melyre leginkább a szellős, parcellás gazdálkodás volt jellemző. Az őrségiek hagyományos építőanyaga a fa volt, így az őrségi embereknek a mai napig szoros a kötődésük a természethez. Ebben a gyönyörű tájegységben a régi hagyományok és különleges receptek a mai napig is élnek és népszerűek.

[wp_ad_camp_1]

A hagyományos őrségi ételek között megtalálható például a dödölle, a rántott leves melyet kaporral, némi búzadarával és tejföllel felfőzve fogyasztanak, a vasi pecsenye, melyet dödöllével vagy hagymás tört krumplival fogyasztanak, valamint nagyon finom a tökös-mákos rétes, csakúgy, mint a répás béles is. Aki tehát ellátogat az Őrségbe annak kötelező ezen finomságok közül legalább egyet kipróbálni.

Őrségi szállás

Őrségi szállás

A hagyományos őrségi rendezvények egyike a virágzás napja, mely pünkösd környékén van, továbbá a Nemzetközi Fazekastalálkozó, az Őrség vásár és a Völgyhídi vásár, ami több napos népművészeti és kézműves vásár különféle érdekes rendezvényekkel, a Hétrétország, Szerek, porták fesztiválja, ami pedig augusztus közepén kerül megrendezésre, valamint minden év októberében megrendezik a híres Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált.

Az Őrség számtalan látnivalóval büszkélkedhet, hiszen már maga a táj is egy igazi csoda. A neves látnivalók között szerepel az Őriszentpéteren a Szent Péter-templom, mely még a 13. században épült és melyet kívül-belül freskók díszítettel. Veleméren található egy román kori Szentháromság-templom, Domonkosfán pedig a középkori Szent Márton templom. Mindemellett haranglábakat is láthatnak akik ellátogatnak Kercaszomorra, Nemesnépire, Gödörházára vagy Pankaszra.