Híres hivatali rezidenciák

A hivatali rezidencia az a lakóhely, ahol az államfő, a kormányfő vagy más magas rangú személy hivatalosan tartózkodik. Gyakran ez a hely fontos része az ország történelmének, lehet palota vagy erőd, amelyet királyok vagy császárok használtak évszázadok óta. Mivel ezek az épületek ma is használatosak, a hozzáférés korlátozott lehet, de akkor is érdemes meglátogatni őket, ha csak a külsőjét látja.

[wp_ad_camp_1]

A La Fortaleza (az erőd) Puerto Rico kormányzójának jelenlegi hivatalos rezidenciája. Ez az Újvilág legrégebbi ügyvezető kastélya. Az erődöt 1533 és 1540 között építették San Juan kikötőjének megvédésére, amely az első a város védelmére épített katonai építmények sorozatából. A Koninklijk Paleis (királyi palota) Hollandia 4 palotájának egyike, amely Beatrix királynő rendelkezésére áll. Amszterdam központjában, a Dam tér nyugati oldalán található. A palotát a 17. századi holland aranykor városházaként építették, és Louis Napoleon király, majd később a holland királyi ház királyi palotája lett.

Az eredetileg a 16. század végén épült Stockholm közelében található Drottningholm palota a svéd királyi család magán- és hivatalos rezidenciája. A palotát és annak épületeit körülvevő kertek és parkterületek az egyik fő látványosságot jelentik a turisták számára, akik évente ellátogatnak a palotába. A palotához tartozik még egy operaház, a Drottningholm Palota Színház, amelyet ma is használnak. A Bécsben található Hofburg császári palota Ausztria elnökének hivatalos rezidenciája. Ez volt a Habsburgok fő téli rezidenciája, míg a Schönbrunni kastély volt a preferált nyári rezidencia. 1438 és 1583 között, valamint 1612 és 1806 között a Szent Római Birodalom királyainak és császárainak székhelye volt, majd Ausztria császárának székhelye volt 1918-ig. Egy nagy parkszerű terület a Tokiói Császári Palota, amely a japán császár fő rezidenciája. Az 1980-as években a palota területeit valamivel többre értékelték, mint Kaliforniában az összes ingatlan értékét.