Hitelezés nélkül növekedés sem várható!?

Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszter a szerdán megtartott Állami Számvetőszék Országkockázatok hosszú távú államháztartási kockázatok című konferenciáján kijelentette, hogy hitelezés nélkül nem lesz növekedés sem, ezért pedig a hitel – betét mutató javulása elengedhetetlen a hatékony növekedés beindításához és annak fenntartásához.

[wp_ad_camp_1]

Varga Mihály, a pénzügyi válság nemzetközi következményei között felsorolta az állam és magánszféra adósságának megugrását, valamint a jegybanki alapkamat emelését, az erős társadalmi és politikai bizonytalanságot, az ellenőrizhetetlen gazdasági folyamatok beindulását, a felzárkózási folyamat elakadását. Kiemelte, hogy Magyarország ezeket a problémákat kezelni tudta, a gondokat el tudta kerülni.

Állítása szerint óriási eredmény, hogy a konszolidáció mellett hazánk sikerrel törlesztette devizaadósságát, hiszen kedden például a három hónapos papírok értékesítésénél a kamatok történelmi mélypontot értek el, ugyanis a nemzetközi piac visszaigazolja, hogy jó az irány. Továbbá kiemelte, hogy negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint most.

Hitelezés

Hitelezés

A miniszter elmondta továbbá, hogy a mérlegalkalmazkodás folyamata a végéhez közeledik, ami pedig a beruházási ráta emelkedésének irányába hat. Szólt emellett arról is, hogy a foglalkoztatás terén már van előrelépés, mivel a munkahelyek száma a válság ellenére is bővül.

A fent említett konferencián előadást tartott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is, aki úgy véli, hogy a hagyományos értelemben vett növekedés nem fenntartható. Véleménye szerint a mai értelemben vett növekedés véget ér, mert korlátai vannak. A növekedés vége történelmi fordulópont lesz, mivel a magas növekedés túlzott erőltetése elszakadás a természet törvényeitől.