Hogyan ápoljuk a rasztahajat?

Nagyon sokféle hajviselet létezik. Egyesek vallási, mások esztétikai, mások pedig társadalmi hovatartozási indokok miatt választanak hajviseletet. Ezeket a dolgokat azonban nem lehet olyan élesen elválasztani egymástól. A legkézenfekvőbb példa erre a rasztahaj viselete, amelyet számos ember hord mind vallási, mind esztétikai, mind pedig társadalmi hovatartozási okokból.

[wp_ad_camp_1]

A rasztahaj viselése egyaránt jellemző a világ részein, azonban nem mindenhol ugyanazt a fajtát hordják. Közülük az európai és amerikai népekre az a jellemző, hogy leginkább esztétikai, vagy társadalmi hovatartozási, és kevésbé vallási célból viselik. Ebben az esetben a rasztahaj ápolása ajánlott, és szinte elvárt dolog. A közhiedelemmel ellentétben, ez a hajviselet is megköveteli a rendszeres ápolást, és intézkedéseket. Ezek közül a horgolás az első lépés, vagyis az a tevékenység, amely során a kicsúszott szálakat az ember „be tudja húzni” a tincs belsejébe, így erősítve meg azt, és így kerülve el, hogy az ápolatlannak tűnjön. Ezt a tevékenységet nem tudja akárki elvégezni, általában gyakorlás és tapasztalat szükséges hozzá.

Rasztahaj

Rasztahaj

Az előbb említett horgolás horgolótű segítségével történik, viszont nem alkalmazható az összes rasztás hajtípusra, mert van, amelyiket nem ezzel a módszerrel készítik (például a hagyományosabb, afrikai fajtákat). Az is egy tévhit, miszerint ezt a hajat nem szabad mosni, és nem szabad vegyszerekkel kezelni. Igaz, hogy a tincsek sokkal jobban összetapadnak, hogyha „békén hagyjuk” őket, viszont hogyha lecsökkentjük a mosások, és a különböző hajápoló szerek (például samponok) használatát, akkor nem kell attól tartanunk, hogy kárt teszünk benne. A legfontosabb itt is az odafigyelés marad! Az sem utolsó persze, hogy jól tájékozódjunk, mielőtt ilyen hajat csináltatunk.