Hogyan befolyásolják a környezeti tényezők a komponens megválasztását?

Építkezések során döntő befolyással bír a megfelelő szakértelem, emellett pedig az sem mindegy, egyes fázisoknál milyen minőségű alapanyagok kerülnek beépítésre. Ez utóbbi egyébként rendre komoly dilemmát jelent, ugyanis meg kell találni az ideális egyensúlyt, ami bizony gondos tervezést igényel.

Tudniillik minden egyes komponens megválasztásánál figyelembe kell vennünk a költségvetésünket, a kompatibilitást és persze az időtállóság kérdéséről sem szabad megfeledkeznünk. Nem kifejezetten szerencsés módszer például az sem, ha bizonyos anyagok esetén a prémium kategória felső szintjéről választunk, míg más alapanyagok – jellemzően a nem láthatók – vonatkozásában a spórolásra helyezzük a fő hangsúlyt. Ezzel ugyanis azt érhetjük el, hogy az ingatlan statikai szerkezete szenved csorbát, ez pedig oda vezethet, hogy már rövid távon is komoly felújítások válnak szükségessé. Ezért aztán mindegyik komponens vonatkozásában ügyeljünk arra, hogy egy bizonyos minőség alá semmiképp se menjünk. Így elkerülhetjük az ilyen, rendkívül nagy kellemetlenséggel járó problémákat.

Kardinális kérdést jelent az is, milyen szempontok alapján történjen meg egy adott komponens kiválasztása. Egyfelől nagy figyelmet érdemelnek a funkcionális követelmények. Azaz elemeznünk kell, milyen elvárásokat támasztunk, vagyis mi a pontos rendeltetése az szóban forgó elemnek. Ennek során nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, a komponens mekkora terhelésnek lesz kitéve. Ugyancsak szem előtt kell tartani a különféle szabványok és az ezekkel kapcsolatos törvényi előírások betartását. Sok komponens esetében a vonatkozó rendelkezések alapvetően határozzák meg az alkalmazhatóságot. Végül pedig a környezeti tényezőkről sem szabad megfeledkeznünk. Egész másként kell ugyanis kiválasztani az alapanyagot olyan területen, ahol az időjárás, vagy épp a talajvíz komoly kihívást jelenthet.