Hogyan fűthetünk kandallóval megfelelően?

A fűtési szezon közeledtével felmerülhet a kérdés, hogy mivel lenne érdemes fűteni. Ma már számos megoldás közül válogathatunk, amelyek között a laikus nagyon könnyen összezavarodhat.

[wp_ad_camp_1]

Legtöbben vagy gázzal, vagy fával fűtenek. Minden esetben érdemes azonban olyan fűtőtestet használni, amely képes megtartani is a hőt, és azt akkor is le tudja adni, amikor már valójában aktívan nem fűtünk. A fával való fűtés esetén ideális választás lehet erre a kandalló. Nagyszüleink korában a legtöbbet használt fűtőtest a kandalló volt. A népszerűsége azonban azóta valamivel csökkent. Ettől függetlenül ma is sok házban találkozhatunk kandallóval, bár azok már újabb típusúak, amelyek modernebb jellegű kinézetet kaptak. A modern kinézettel együtt viszont még mindig igencsak hangulatossá tudják tenni az otthonunkat.

Fűtés kandallóval

Fűtés kandallóval

A kandallót azonban nem lehet bárhogy használni. Bár azt a legtöbben tudják, hogy fával kell fűteni, nem mindenki van tisztában azzal, hogy milyen fával és hogyan kell használni. Ahhoz ugyanis, ha azt szeretnénk, hogy a kandallónk hosszú ideig biztosítson meleget nekünk és a családunknak valóban száraz fára lesz szükségünk. Ez azért fontos, mert a magasabb nedvességtartalmú fának kisebb a hatásfoka, hiszen az égetésekor felszabaduló vízpára hőt von el. Kellően száraz fát úgy kaphatunk, ha lehetőleg 1-2 évvel előre megvásároljuk a majd eltüzelendő anyagot. Fontos kiemelni azonban azt is, hogy a legjobb fűtőértéke mindenképpen a keményfának van, ilyen pedig a bükk, a gyertyán, a juhar vagy éppen a nyír. Ha azt szeretnénk, hogy a kandallónk valóban jól működjön, akkor lehetőleg ezen típusok közül válasszunk. Semmiképpen se fűtsünk a kandallónkban építési fahulladékkal, festett vagy gyantás faanyaggal, hiszen ezek az égésük során rengeteg lerakódást okoznak a fűtőtest és a füstelvezető belső felületein. Ez pedig a hatékonyság csökkenéséhez, valamint hamarabbi meghibásodáshoz, esetleg balesethez is vezethet.