Hogyan kell a gyermeket felkészíteni az óvodára?

A kisgyerekes családok többsége nem tudja, hogy az óvoda megkezdése előtt pár hónappal el kell kezdeni a gyermek óvodai életbe való beszoktatását. Garantált, hogy ha idejében elkezdi a gyermeket hozzá szoktatni az óvodához, akkor sokkal egyszerűbb lesz óvoda megkezdése.

[wp_ad_camp_1]

Általában a gyermek születésétől kezdve egészen három éves koráig ismerős arcok között és jól megszokott környezetben nevelkedik. A kis gyerekeket komolyan megviseli a környezetváltozás, emiatt rosszul viselik az óvoda első pár napját. Fontos megjegyezni, hogy az óvodai beszoktatás igazából nem szeptember első pár napja, hanem óvoda megkezdése előtt nyár. Ha a gyermek rácsos ágyban alszik, akkor ovikezdés előtt pár hónappal érdemes átváltani nagy ágyra, mivel ez a változás szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben könnyebben megbirkózzon az óvodai élettel. A gyermek és az óvodai vezetők számára egyaránt fontos, hogy a szülő idejében elkezdje a szobatisztaságra való nevelést. Ajánlott ovis könyvekből mesét, verset olvasni az óvodába készülő gyermeknek, hiszen így megbarátkozhat azzal a világgal, ami rá vár a későbbiekben.

Óvoda

Óvoda

Ha szeretné, hogy gyermeke könnyedén megszokja az óvodai életet, akkor nyáron érdemes az óvoda felé vezető úton sétálni, majd az intézményhez érve beszélgetni az bármiről, ami az ovihoz kapcsolódik. Fontos, hogy megfigyelje, hogy a gyermekének melyik a kedvenc plüss állatkája, mivel erre a játékra az óvoda kezdésekor nagy szükség lesz. Szülőként törekedjen arra, hogy a szorongását az óvodába készülő gyermek semmiképp se érezze, mert akkor ő is feszült lesz. Ajánlott megérdeklődni az ovis napirendet, és a nyári hónapokba be kell tartani ezt az időbeosztást, így tudja megszokni a gyermek az óvodai életet.