Hogyan kell kezelni egy kificamodott ujjat?

Egy kificamodott ujj akkor fordul elő, ha egy ujjcsont kiszorul a csatlakozásából. A sport sérülések, esések és balesetek az ujját vagy a hüvelykujját könnyen kificamíthatják. Az ujj vagy hüvelykujj ficam rendkívül fájdalmas és zavaró lehet. Bár a diszlokáció nem életveszélyes vészhelyzet, még mindig fontos azonnali orvosi segítséget kérni.

[wp_ad_camp_1]

Azok az emberek, akik gyanakodnak az ujjficamra, azonnal orvoshoz kell fordulniuk. A segítségre várva fontos, hogy ne mozgassa a sérült ujját vagy hüvelykujját. A jég alkalmazása az ujjon segíthet csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot. Ne próbálja meg az ujjcsontot  mozgatni; ezt a szakképzett egészségügyi szakembernek kell megtennie. Az ujjcsont megfelelő képzés nélkül történő áthelyezése megnehezítheti a sérülést, és további fájdalmat és duzzanatot okozhat. Az egészségügyi szakember megvizsgálja az érintett ujjat, és megkérdezi a személyt, hogyan és mikor történt a sérülés. Ezután előírhatnak egy képalkotó tesztet, hogy megerősítsék a diszlokációt, vagy értékeljék az ujj sérülésének mértékét.

A kificamodott ujjak képalkotó tesztjei a következők: röntgen, vagyis elektromágneses sugárzást alkalmaznak a test belső szerkezeteinek képalkotására. Az orvosok röntgenképeket használnak a ficam megerősítésére és a törések ellenőrzésére. Az MRI-vizsgálat erős mágneses mezőket és rádióhullámokat használ, hogy részletes képeket készítsen a test belsejében lévő szövetekről. Az orvos MRI-vizsgálatot javasolhat, ha gyanakszik a szöveti károsodásra a kificamodott ízület közelében. A kificamodott ujj vagy hüvelykujj kezelésének első lépése általában a csont óvatos manipulációját jelenti a csuklóban. A folyamat elvégzése előtt az egészségügyi szakember helyi érzéstelenítőt használhat az érintett személy kezében.