Hogyan készítsünk biobort?

A biobor előállításának folyamata nagyban hasonlít a hagyományos bor előállításához, mégis van néhány megkötés a készítés során. Az előállítás tekintetében vannak tiltott és engedélyezett módszerek. Egy Uniós előírás szerint a szőlő védelmére csak természetes és ásványi eredetű növényvédő szereket használhatnak fel. Ezek a szerek általában a penészgombák irtását szolgálják.

A hagyományos termesztésben ezzel ellentétben felhasználják a réz és kéntartalmú védőszereket is.  Ha ökológiai gazdálkodásról beszélünk, akkor elméletileg a természet mindent szépen el fog végezni a beavatkozásunk helyett is. A szőlőt károsító atkákat felfalják a ragadozó atkák, a tetveket felfalják a katicabogarak. Az összes rovarállományt pedig folyamatosan ritkítják a madarak. A Magyarországon fellelhető 80-90 ezer hektárnyi területből körülbelül 800 hektáron termelnek bio szőlőt.

Biobor

Biobor

Az eljárások tekintetében a következők azok, amelyek engedélyezettek a biobor előállítása közben: szeparálás és szűrés, hidegkezelés és a must kezelése a stabilizáláshoz, széndioxid és nitrogén használata, kén-dioxid és borkén használata, élesztő és vitamin használata. A gyengébb mustok esetében lehetőség van kristálycukor alkalmazására a feljavításhoz. A borok derítéséhez kizárólag étkezési zselatint használhatnak a borászok, valamint az íz javításhoz tannint és citromsavat. A citromsav egyben a tisztítási és fertőtlenítési célokat is szolgálja. Az egyre jobban felemelkedő borkultúra ma már egyre inkább előtérbe helyezi a biobor előállítás, hiszen a termelők kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket!