Hogyan különböztethetjük meg, hogy allergiával vagy náthával állunk szemben?

A jó idő beköszöntével rögtön búcsút intünk a meleg kabátoknak és ennek sokszor az a következménye, hogy meghűlünk, ezt követően pedig jön a tüsszögés és orrfújás. Épp, hogy csak meggyógyulnánk, már jelentkeznek is az első allergiás tünetek.

[wp_ad_camp_1]

De honnan tudhatjuk, hogy éppen mi áll a hátterében a folytonos tüsszögésnek és orrfújásnak? Sokszor nem is egyértelmű, hiszen nagyon hasonlóak a tünetek. Ezért most a cikkünkkel megpróbálunk segíteni, hogy könnyedén eldönthessük, hogy épp mivel állunk szemben és milyen kezelésre lesz szükségünk a tünetek enyhítésére. Az allergia egyik legfőbb tünetei a már említettek mellett, hogy viszket a szem, fül, garat és bedugul az orr. Ha ezeket a tüneteket észleljük, akkor szénanáthával állunk szemben. A szénanátha lehet szezon jellegű, de szezontól függetlenül is jelentkezhet akár egész évben. Ha a kiváltott panaszok évről évre ugyanabban az időben jelentkeznek és folyton megismétlődnek, akkor biztos, hogy pollenallergiával állunk szemben.

Allergia

Allergia

Szintén allergiáról beszélhetünk, ha különös panaszok lépnek fel egyes ételek elfogyasztása után, mint pl. émelygés, hányás, hasmenés, fulladás és kiütések jelentkezése. Ha tünetek megegyeznek egy megfázással, de hosszabb időt követően sem múlnak el és teák, lázcsillapítók, antibiotikumok hatására sem csillapodnak, akkor bizony szintén egy fajta allergiával állunk szemben. A leggyakoribb allergiát kiváltó okok pl. a házban a poratkák jelenléte, vagy az esetleges a penészgombák. Allergiát válthat ki a macska és a kutyaszőr, a szabadban pedig a pollenek. Természetesen léteznek más kiváltó okok is, de ezek fordulnak elő leggyakrabban és ezeknél a legnehezebb megállapítani a kiváltó okokat.