Hogyan pihenjünk hatékonyan?

Pihenni jó, pihenni egészséges és muszáj is. Azt azonban, hogy jól csináljuk-e vagy egyáltalán hogyan kell csinálni, nem biztos, hogy tudjuk.Létezik a pihenésnek aktív és passzív módja is, ugyanis nem vehetjük egy kalap alá, ha az irodából kiszabadulva a kiskertben teszünk-veszünk vagy ha ledőlünk aludni. A passzív pihenés főként az alvást jelenti, de nem elég csak feküdni ahhoz, hogy kipihenjük magunkat.

[wp_ad_camp_1]

Hogy milyen érzelmi állapotban fekszünk le, alapvetően meghatározza az alvás minőségét. Ezért este a horror filmeket próbáljuk mellőzni, mert túlzottan beindíthatják képzelőerőnket és rémálmaink lehetnek. Egy akcióktól mentes film sokkal jobb választás a nyugodt éjszakához.

Egy meleg fürdőt vagy zuhanyt venni, mielőtt ágyba bújunk, szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy éjjel kipihenhessük magunkat. Ellazítja valamennyi érzékünket, kezdve az izmoktól egészen a gondolatainkig. Egy kevés tengeri fürdősóval még tovább fokozhatjuk a hatást.

Forró fürdő

Forró fürdő

Enni és túl sokat inni lefekvés előtt azonban nem tanácsos. Az ételek megterhelik a gyomrot, a folyadék pedig lehet, hogy felkelni kényszerít az éjszaka közepén. Hogy ne éhgyomorra térjünk nyugovóra, együnk meg egy almát vagy narancsot, de kerüljük a kenyeret és más, szénhidrátokban gazdag falatokat.

Mindenkinek működik a saját biológiai órája, ami szabályozza az alvást és az ébrenlétet. Ha este elálmosodunk, ez az óra jelzi, hogy szervezetünk számára véget ért a nap. A hatékony pihenés érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha hallgatunk rá!