Hogyan tisztítsuk ki a gyerekek piszkos ruháit?

Hogyha valakinek gyereke van, akkor biztosan tisztában van azzal, hogy ez rengeteg feladattal jár. Ezek közül sokat már rutinosan oldanak meg a szülők, azonban vannak olyanok, amelyek a leggyakorlottabbaknak is fejtörést okozhatnak. Ez leggyakrabban a ruhák összepiszkolódásán ütközik ki.

[wp_ad_camp_1]

A gyerekek, mivel általában nagyon mozgékonyak, nagyon könnyen összemocskolják a ruhadarabjaikat. Ellentétben a felnőttekkel, náluk még nem alakult ki az a reflex, hogy vigyázzanak ezekre, és szépen, tisztán tartsák őket. Ez azért van így, mert nem nekik kell majd kimosniuk, ezért nem tudják, hogy mivel jár. Ez általában a szülők feladata. Bár első hallásra nem tűnik túl bonyolult és komplex dolognak, csak addig gondolja így valaki, amíg nem lett szülő. Akiknek gyerekeik vannak, tisztában vannak vele, hogy mivel jár az, ha mindig tisztán kell tartaniuk minden ruhaneműt, amit a kicsik összepiszkoltak. Ez pedig nagyon is nehéz feladat… Ilyenkor olyan makacs szennyeződésekkel állunk szemben, mint amilyen például a fűfolt, a sár, az olaj, a makacs ételmaradékok, vagy a még makacsabb kinti szennyeződések. Hogyha ezeket el akarjuk távolítani, nem elég, ha bedobjuk a mosógépbe a ruhát, és várunk, hanem jóval több intézkedést követel. A legelső ezek közül az áztatás.

Piszkos ruha

Piszkos ruha

Nagyon fontos, hogy rögtön, ahogy felfedeztük a piszkot, áztassuk be azt egy tálban, a megfelelő tisztítószert rácsöpögtetve. Ha nem kényes anyagról beszélünk, akkor szerencsénk van, de hogyha olyanról, amely nem bírja sokáig az áztatást, akkor csak azt a bizonyos részt szabad hagynunk a víz alatt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy kijöjjön a piszok. Hogyha ezzel megvagyunk, és úgy látjuk, hogy a szennyeződés nem olyan makacs, akkor tanácsos egy lassabb, alaposabb programra betenni a mosógépbe, és az után esetleg külön megdörzsölni azt a részt, ami szennyeződött, és utána újra visszarakni egy programra. Hogyha mindezzel megvagyunk, és még mindig nem tűntek el a foltok, akkor sokkal radikálisabb megoldáshoz kell folyamodnunk. Hogyha például olyan szennyeződésekről van szó, amelyeket egy odatapadt rágógumi okoz, akkor vasalót kell alkalmaznunk, és egy-kettőre megválhatunk tőle. Ezt az esetet azért volt fontos kiemelni, mert ez az egyik leggyakoribb a gyerekek körében. A kicsik nagyon gyakran lépnek, vagy ülnek rágóba, mert nem figyelnek oda az ilyen apró részletekre. Viszont, ha résen vagyunk, könnyedén megszabadulhatunk tőlük egy vasaló és egy, a ruhadarab és a vasaló közé fektetett szalvétával.