Hogyan válasszunk nászajándékot?

Noha nálunk talán kisebb hagyománya van ennek, mint a tengerentúlon, hazánkban is egyre népszerűbb jelenség, hogy esküvőre nem pénzt visznek a meghívottak, hanem inkább valamilyen ajándékkal lepik meg az ifjú párt.

Persze ez nem épp a legegyszerűbb, hisz sokkal kevesebb tervezést és agyalást igényel egy boríték átadása, ám akárcsak bármilyen egyéb jeles eseménykor – gondoljunk csak például a kamasz gyerekünk születésnapjára -, itt is sokkal maradandóbb, ha valami kézzelfogható, vagy emlékezetes meglepetéssel készülünk. Alapszabály azonban, hogy mindig tartsuk tiszteletben a pár kérését. Ha a meghívón jelzik, hogy már mindenük megvan, és inkább anyagiakkal járuljunk hozzá a lagzihoz, akkor cselekedjünk így, és bizony az sem ritka, hogy a házasodni vágyók kikötik, hogy ne vigyünk semmit, egyedül annyi a kérésük, hogy jelenjünk meg a jeles napon, és ünnepeljük velük a boldogságukat. Ez ugyan elsőre furának hat, de fogadjuk el a kérést, hisz ha ennek ellenére is ajándékkal érkezünk, az roppant kínos szituációt szülhet.

Legtöbbször azonban ránk van bízva, hogy mivel lepjük meg a menyasszonyt és a vőlegényt. Ha úgy látjuk jónak, maradhatunk a jól bevált borítéknál, ám ha úgy érezzük, hogy erre nincs igazán szüksége a fiataloknak, vagy túl snassznak tartjuk ezt a megoldást, akkor nyugodtan agyaljunk valami jobb ötleten. Szinte mindig sikert arat az, ha élményt ajándékozunk. Ez lehet egy utazás, vagy akár valamilyen extrém sport alkalom – persze azért előtte puhatolózzunk, hogy nem lövünk e nagyon mellé -, de akár egy gyönyörű háztartási tárgy, vagy gép is lehet kiváló ajándék. Arra nagyon figyeljünk oda, hogy legalább olyan értékben vásároljunk, mint amennyibe a mi vendégeskedésünk kerül – sőt, az sem baj, ha inkább fölé lövünk a költségeknek -, no és persze ha végül úgy döntünk, hogy valami méretes dolgot veszünk, akkor azzal ne a lagzira állítsunk be, hanem még előtte adjuk át egy alkalmas időpontban. Ha igazán jót akarunk, akkor végezzünk egy kis nyomozást a vásárlás előtt, kérdezzük ki az ifjú pár rokonait, barátait, hogy minek örülnének igazán, hisz a nászajándék valódi lényege az, hogy örömet okozzon, az érték igazándiból csak másodlagos.