Hogyan védjük meg az autót jégesőben?

Évről-évre egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel kell szembesülnünk, a hetekig tartó szárazság éppúgy az életünk részévé vált, ahogy a hirtelen, a semmiből lecsapó jégeső is.

Utóbbi hatalmas pusztításra képes, nem csak a növényeket és háztetőket, de a szabadban rekedt autókat is alaposan megtépázhatja, Ha a járművünket elveri a jég – főképp, ha az nagyobb méretű -, akkor jó eséllyel sajnos nyoma marad a karosszérián. A jégkáros autó javítása pedig bonyolult és aprólékos művelet, éppen ezért súlyos összegekbe kerül, arról nem is beszélve, hogy a jármű értéke még akkor is csökken – tekintve, hogy több elemét újra kellett fényezni -, ha a helyrehozatalt a legprofibb módon csinálják meg. A jégeső ellen nem egyszerű védekezni, hisz az, hogy éjszakára fedett helyen parkolunk, még korántsem jelenti azt, hogy mondjuk út közben nem csap le ránk egy hatalmas vihar. Ezért aztán a megelőzés egyik legfőbb fegyvere, hogy a lehető legprofibb időjárás előrejelző alkalmazást használjuk, olyat, ami minden esetben – akár külön értesítéssel – figyelmeztet a közelgő jégre.

Ugyanis ha van legalább öt-tíz percünk felkészülni, akkor már szinte biztos, hogy elkerülhetjük a komolyabb galibákat. Ilyenkor a legfontosabb, hogy találjunk egy fedett helyet, ahol átvészelhetjük az ítéletidőt. Lehet ez egy benzinkút, vagy egy pláza, de vész esetén akár egy híd alatt is megteszi. Ha valamiért ez kivitelezhetetlen, akkor álljunk félre, és takarjuk le az autót. Szerencsés, ha mindig van a kocsiban egy vastag, nedvszívó anyagból készült pokróc, télen is jól jöhet, ha elakadunk valahol, és a jég ellen is nagyon sokat véd, ráadásul amint átnedvesedik, rátapad a járműre, így nem kell attól tartanunk, hogy a szél elfújja. Ha biztosra akarunk menni, akkor vásárolhatunk kimondottan jégeső ellen védő ernyőt, ám arra figyeljünk, hogy csak a minőségi modellek közül válasszunk. Végül, de nem utolsósorban, fogadjuk el, hogy néha bizony a legjobb igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére is megtörténik a baj. Így aztán megfontolandó, hogy külön biztosítást kössünk kimondottan jégkár ellen, hisz így a bosszúság mellett legalább a pénztárcánk nem sínyli meg annyira a károkat.