Hogyan vészeljük át a vizsgaidőszakot?

Minden fiatal számára nehézséget jelent a vizsgákra való felkészülés, legyen az írásbeli vagy szóbeli. De hogyan lehet átvészelni? Van erre hatékony megoldás? Sajnos nincs megoldás, csupán ötletek, hogyan is hozza ki magából a fiatal a lehető legjobbat ebben a sanyargató helyzetben.

[wp_ad_camp_1]

Mindenképp legyenek meg a feltételek a hatékony tanuláshoz. A szoba, ahol a tanulás fog folyni, legyen friss levegővel tele, valamint elegendő fényt is tartalmazzon. Mivel kinek jó egy sötét szobában tanulni?

Nagyon fontos megemlíteni, hogy legyen megszervezve a napunk, hogy mikor miből fogunk tanulni, és mennyi időt szánunk az egyes tantárgyakra. Amikor elvonulunk tanulni, teremtsük meg a számunkra legjobb feltételeket. Legyen csend, az nagyon fontos. Persze közben szólhat halkan zene, ha az sem zavaró. Ámbár ezt mindenki maga dönti el.

Vizsgaidőszak

Vizsgaidőszak

Üljünk kényelmesen a kedvenc fotelünkben. Készítsünk minden fontosabb dolgot a kezünk ügyébe. Például füzeteket, tankönyveket, tollat, ceruzát, vonalzót, italt, esetleg valami rágcsálót is. A telefonunkat kapcsoljuk ki erre a pár órára, míg tanulunk, hogy semmiképpen se zavarhasson meg minket az ismerőseink telefonálása, vagy a levelük, vagy esetleg a Facebook értesítések se zökkentsenek ki a tanulás nyugalmából.

Igyunk egy erősebb kávét vagy teát, az kicsit jobban segíthet a koncentrálásban. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik tantárgyat tanuljuk meg előbb, akkor vegyük a nehezebbet, ami nem olyan jól megy. Inkább a nehezebbel kezdjük, és ne azt hagyjuk utolsónak, mivel akkor már fáradtak leszünk.

A tanulási szünetben sportoljunk valamit, mondjuk menjünk egy laza futásra, vagy kerékpározzunk egy kicsit. Jót tesz a friss levegő az agyunknak is. Hatékonyabbá válik utána a koncentrálás. Tehát semmi pánik, csak okosan gazdálkodjunk a megadatott idővel.