Honnan tudhatja, ha feltörték a telefonját?

Telefonjaink életünk minden részét megérinthetik – miközben nyitott könyvet jelenthetnek az adatgyűjtőknek vagy tolvajoknak. Ezért fontos, hogy megvédje telefonját a hackerektől.

[wp_ad_camp_1]

Számos módja van a telefon feltörésének. Néhányan nem is igényelnek fejlett technológiai ismereteket: Sim swap támadás. A támadás használatával a hackerek átvihetik telefonszámait saját SIM-kártyájukra, és átvehetik az Ön fiókjai fölött az irányítást. Spyware, vagyis kémprogram is előfordulhat, amely összegyűjti az adatokat. Egyes kémprogramokat nagyon könnyű megszerezni, és fejlett informatikai ismeretek nélkül is használhatják azokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy távolról figyeljék a telefonunk tevékenységeit. Bárki telepíthet egy ilyen alkalmazást azáltal, hogy közvetlen hozzáférést biztosít az eszközéhez. Sajnos az is lehet, hogy rosszindulatú programokat kap a nyilvános Wi-Fi hálózatokon vagy a töltőállomásokon keresztül.

A hackerek hamis Wi-Fi-hálózatokat állíthatnak fel, amelyeket gonosz ikerhálózatoknak hívnak, hogy átirányítsák Önt rosszindulatú webhelyekre, vagy adatok ellopására USB-kábellel egy töltőállomáson. Ott vannak még az adathalász szövegek, Facebookos vagy e-mail üzenetek olyan rosszindulatú linkekkel, amelyek rosszindulatú programokat telepítenek, ezek adatainkat is elrabolhatják. Letölthetünk rosszindulatú programokat egy gyanús webhelyről az alkalmazások letöltése vagy a rosszindulatú előugró ablakokra vagy linkre kattintva. Olyan dolgokat észlelhetünk, amelyeket nem ismerünk fel a telefonon (például olyan alkalmazásokat, amelyeket még nem töltött le, üzeneteket, amelyeket nem küldött, vásárlásokat, amelyeket még nem tett meg, gyanús telefonhívásokat), ez lehet az első jele a hackelésnek. Egy másik jel az, ha a telefon lassan működik. Ha sokkal több erőforrást és akkumulátort használ, és melegebb a készülék, mint általában, ez is egy árulkodó jel lehet.