Hová mennek a madarak éjjel?

Úgy tűnik, hogy a madarak napközben mindenhol röpködnek a fák között, a földön keresnek táplálékot, felkeresik az etetőket, és minden elérhető boton, oszlopon vagy dróton ácsorognak. Szóval, hová mennek ezek a madarak éjszaka?

A legtöbb madár nappali életű, ami azt jelenti, hogy nappal a legaktívabbak, de általában éjszaka pihennek. Az éjszakai madarak, például a baglyok,  az éjszakai szárnyasok és az éjszakai gémek viszont a legaktívabbak az éjszaka folyamán. A legsötétebb éjszakai órákban táplálkoznak, vadásznak, gondoskodnak fiataljaikról, szaporodnak, és egyéb, a túléléshez szükséges tevékenységeket végeznek. A verébfélék, vízimadarak, parti madarak, sirályok és a legtöbb ragadozó madarak mind nappali madarak, de ha nem aktívak, mit csinálnak? Más nappal aktív állatokhoz hasonlóan a madarak éjszakai tevékenysége alapvetően az alvás. A madarak nagyon gondosan választják meg, hogyan alszanak, hogy túléljék az éjszakát, és vannak bizonyos trükkjeik, amelyek segítenek figyelmeztetni őket a ragadozókra, vagy megvédeni őket az időjárás viszontagságaitól.

Sok madárfaj üregeket vagy fülkéket választ éjszakai pihenéshez, ami megakadályozza, hogy a ragadozók könnyen hozzáférjenek. Ugyanezek az üregek a rossz időjárás ellen is menedéket nyújtanak, és lehetnek madártartó dobozaik vagy üres madárházaik. A sűrű bozótok és a fák lombkoronái szintén gyakori üdülési helyek. A gázlómadarak, például a gémek, a kócsagok és a flamingók állva alszanak vízben vagy szigeten. A vízen keresztül feléjük érkező ragadozó fröccsenő hangjai és hullámrezgései azonnali figyelmeztető rendszerként működnek veszély esetén. A kacsák, libák és más vízimadarak lebegnek a vízen alvás közben, ami ugyanazt a zajriasztó rendszert biztosítja számukra, mint a gázló madaraknak. Ezek a madarak gyakran nagy állományokban is lebegnek alvás közben, így jobban kihasználják számukat, ha egy ragadozó közeledik.