Howard Hughes, a makacs zseni

Vannak olyan emberek, akik nem ismernek lehetetlent, éppen ezért olyan dolgokat érnek el, amikről mások még csak álmodni sem mernek. Ilyen volt Howard Hughes is, akiről Martin Scorsese az Aviátor című filmje szól.

Howard Robard Hughes 1905. december 24-én született Houstonban, itt is hunyt el 1976. április 5-én. Életében számtalan hatalmas tettet hajtott végre, makacsul kitartott elképzelései és határt nem ismerő álmai mellett, ezáltal az egész világ örökre megismerte nevét. Ugyanis elérte ezeket az álmokat. Nem csak üzletember, de mérnők, pilóta, filmproducer és filmrendező is volt, mégpedig mindegyikben sikeres. Szülei korán meghaltak, Howardra maradt a hatalmas szerszámgépgyár, ami megfelelő anyagi hátteret biztosított az rengeteg pénzt elnyelő filmforgatáshoz, mikor a Hell’s Angels című háborús filmjét rendezte. A film sokáig készült, döbbenetes mennyiségű pénzt emésztett fel és szinte senki nem hitt a sikerben, csak ő maga, Howard Hughes. A filmrendezés mellett légitársaságot alapított, Hughes Aircraftot 1932-ben.

Howard Hughes

Howard Hughes

A repülés szerelmese volt és egyben úttörője is. Két híres repülőgépmodell, a H1 Racer és a Hughes H-4 Hercules tervezője, tesztelője volt. Több repülési világrekordot is beállított, egyszer majdnem halálos kimenetelű balestet szenvedett egy próbarepülés közben 1946-ban egy XF-11-es kísérleti géppel. Életének második felét a világtól csaknem teljesen elzárva töltötte, beteges tisztaságmánia és némi elmezavar lett úrrá rajta, egészségi állapota nagyon megromlott. A halál stílusosan egy magánrepülőgépen érte utol, útban a houstoni metodista kórház felé. Éltéről Martin Scorsese 2007-es Aviátora előtt is készült film, William A. Graham A lenyűgöző Howard Hughes címmel, 1977-ben állított emléket a zseninek.