A hummusz a vegán, illetve az egészséges életmódot élők egyik kedvencének számít. Olcsó, finom és gyorsan ellehet készíteni. A hummusz állaga krémes, kelet-mediterrán vagy közel keleti ételnek számít.
[wp_ad_camp_1]
Eredete nem tisztázott, mégis leginkább a 12. századba vezetik vissza. Állítólag Szaladin egyiptomi szultán készítette el először. Nevét az arab csicseriborsóról kapta, teljes neve a hummusz bi tahína, vagyis csicseriborsó tahinával. Alapanyaga a csicseriborsó és a tahini, vagyis a szezámolaj. Leginkább olívaolajjal, citromlével, fokhagymával, illetve különböző fűszerekkel ízesítik. Mindenki ízlése szerint fűszerezheti, fogyaszthatjuk magában, salátával, kenyérrel, de remek kiegészítő lehet egy bő választékú ebéd vagy vacsora asztalon is. A csicseriborsó helyett elkészíthetjük úgy is, hogy babot használunk alapanyagként.
A hummusz egyre népszerűbbé válik az egész világon, igen gyakran kerül a családi asztalokra főételként. Ez mellett éttermek és élelmiszerüzletek számtalan gyorsan fogyasztható alternatívát kínálnak a hummusz fogyasztók számára. Leginkább készítéséhez a konzerves csicseriborsót választják. Alapanyagai miatt nagyon tápláló étel. Igazi fehérjeforrás, lassan felszívódó szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ásványi anyagai a kalcium, magnézium, cink, vas, mangán, réz. Vitaminjai az E- és B-vitaminok. Ezek mellett még rosttartalma is jelentős, ami a cukorbetegség megelőzésében fontos szerepet játszik. A hummusz összetevői közt megtalálható a szezámmag, ami a csicseriborsó mellett szintén hozzájárul ahhoz, hogy a vér koleszterin- és lipidszintje a megfelelő maradjon. A szezámolaj ez mellett egyes rákfajták megelőzésében játszik szerepet, gyakran alkalmazzák a betegség kezelése során is.