Így alakítsuk a pénzügyeket gyermekvállalás esetén

A családalapítás egy hatalmas és felelősségteljes döntés, egy gyermek megszületése pedig az élet legfontosabb pillanata. Nem szabad azonban túlságosan naivan hozzáállni ehhez a kérdéshez, hisz túl azon, hogy a szeretetteljes légkör és az odaadás fontossága megkérdőjelezhetetlen, bizony arra is fel kell készülni, hogy a gyerekvállalás bizony komoly anyagi áldozattal is jár.

Ezzel együtt azonban érdemes óvatosan kezelni azokat a tanácsokat, amelyek arról szólnak, hogy várjuk ki, amíg teljesen biztosnak érezzük a pénzügyi helyzetünket, mert jó eséllyel ez a pillanat sosem fog bekövetkezni. Jóval szerencsésebb, ha tudatosan előre gondolkodunk – azaz felejtsük el a majd lesz valahogy gondolkodásmódot – és nagyjából megtervezzük a kiadásainkat. Amennyiben hónapról hónapra élünk és alig tudjuk fizetni a számlákat – mert hát mindenki életében lehetnek ilyen szakaszok -, akkor ez valószínűleg tényleg nem a legjobb időpont a gyermekvállaláshoz, ám ha tudunk takarékoskodni és rendszeresen félrerakni, az már egy jele annak, hogy irányítás alatt tartjuk a pénzügyeinket.

Jó, ha az eszünkbe véssük, hogy egy gyermeket lehet drágán is nevelni, és lehet relatíve olcsón is. Persze jólesik néha megvenni a márkás kis cipőt, vagy ruhát, illetve a félmilliós babakocsi minden bizonnyal strapabíróbb egy kicsit, mint az olcsóbb társai, ám azt sose felejtsük el, hogy a kicsiket nem érdeklik a márkajelzések és az árak. Ezzel csak magunkat szórakoztatjuk, illetve a többi ember felé mutatunk valamit – teljesen feleslegesen -. Sokkal fontosabb, hogy már a születés pillanatától kezdjünk el gyűjteni a gyereknek. Nem kell nagy összegeket félretenni havonta, hisz majdnem két évtized áll a rendelkezésünkre, a lényeg a rendszeresség. Nyugodtan számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi pénz megy el havonta pelenkára, tápszerre, kozmetikumokra, játékokra, védőoltásokra és ha a kapott összeg bőven belefér a büdzsénkbe – akár duplán is -, akkor nem kell azon aggódni, hogy anyagi problémáink lesznek. A lényeg, hogy tervezzünk jó előre, mert amikor már meglesz a baba, akkor ezernyi feladatunk lesz és jó, ha az anyagiakon nem kell túl sokat törni a fejünket.