Így legyél túl a gyomorrontáson

Vannak szerencsésebbek és vannak a kevésbé mázlisták – már ami a gyomorproblémákat illeti -, utóbbiak sajnos akár aránylag gyakran is átélhetik a gyomorrontás okozta kellemetlen napokat.

A tüneteket talán senkinek sem kell részletesen bemutatni. Eleinte szinte mindig csak a gyomorfájdalom jelzi, hogy valami nagyon nincsen rendben, aztán ezt követi a hányinger, hasmenés, de akár levertség, láz is kísérheti. A hányás nem törvényszerű, főképp, hogy vannak olyanok, akik még akkor sem képesek rá, amikor már tényleg nagy a baj, ráadásul azon is múlik, hogy pontosan mi az okozója a bajunknak. A gyomorrontást ugyanis sok minden kiválthatja, kezdve a túlevéstől, a romlott ételeken át a különböző kórokozókig bezárólag. Amennyiben azonban már megvan a baj, akkor szinte mindig ugyanúgy kell eljárnunk, és persze az lebegjen a szemünk előtt, hogy szinte biztos, hogy egy-két nap alatt túl leszünk az egészen.

Ez persze vajmi kevés megnyugvás az igazán embert próbáló pillanatokban, ám amikor egy picit összeszedtük magunkat, akkor használjuk a rég bevált módszereket a gyógyulásunk érdekében. Elsődleges feladatunk ilyenkor a folyadékpótlás – főleg heveny hasmenés, illetve hányás esetében -. Ha képesek vagyunk rá, akkor víz helyett nyugodtan fogyasszunk izotóniás italt, ami nem csak a folyadékot pótolja, hanem a hirtelen távozó ásványi anyagokat is. Emellett persze pihenjünk, amennyit csak tudunk, az étkezéssel azonban óvatosan bánjunk. Elsősorban olyan ételeket fogyasszunk – eleinte azokat is csak módjával – amelyek a különböző mérgező anyagokat – toxinokat – megkötik. Amikor már félig-meddig visszatért az étvágyunk, akkor törekedjünk arra, hogy lehetőleg pár napig csak gyomorkímélő ételeket fogyasszunk, inkább gyakrabban, de kisebb mennyiségben. A megfelelő folyadékpótlásra azonban még ilyenkor is fektessünk nagy hangsúlyt.