Így napozzunk okosan

Amikor végre elköszön a tél, és teljes erejével megérkezik a tavasz, akkor örömünkben az egész napot az illatos természetben töltenénk, és már alig várjuk, hogy végre ismét szép, barna bőrünk lehessen.

A szakemberek azonban nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy ez a napsugárzás már rég nem az a napsugárzás, ami volt 30-40 – de akár 10-20 – évvel ezelőtt és nagyon veszélyes bármiféle védelem nélkül nekilátni a napozásnak. Ugyanis már akár negyedórányi közvetlen napsütés is leégést okozhat, persze nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú bőrünk van, hisz minél világosabb, – pláne ha szeplősek vagyunk – annál hamarabb megkap a nap. Azt is tudjuk már jól, hogy az áldásos D-vitaminhoz szükség van némi napfényre, ám ez nem azt jelenti, hogy a szervezetünk csak akkor termeli, ha kiülünk a déli forróságban, hisz már pár perc is elég hozzá, ráadásul a legtöbb embert már munkába menet éri annyi Uv-sugár, hogy az bőven elég legyen a vitamin termelés beindításához.

Ha hosszú távon szeretnénk megőrizni bőrünk feszességét és egészségét, akkor sajnos elengedhetetlen, hogy fényvédő segítségét vegyük igénybe. Fokozottan igaz ez babák és kisgyermekek esetében, akik már pár perc alatt is leéghetnek, ezért soha ne engedjük ki őket a napra anélkül, hogy bőrükre felvittünk volna valamilyen naptejet. Hogy melyik terméket választjuk, az csak rajtunk áll, ám a szakemberek azt ajánlják, hogy inkább válasszuk a drágább, gyógyszertári fényvédőt, mert azok biztosan alapos bevizsgáláson estek át, és tudják azt, ami rájuk van írva. Jó, ha észben tartjuk, hogy a faktorszám azt jelöli, hogy hányszor több időt tölthetünk a napon – ahhoz képest, mintha egyáltalán nem kentük volna be magunkat – mielőtt sérülne a bőrünk. Barnulásnál mindig tartsuk be a fokozatosság elvét, ne akarjunk egy nap alatt csoki barna színt, mert abból csak a baj lesz, és azt se felejtsük el, hogy ha izzadunk, vagy fürdőzünk – márpedig mindkettő igen jellemző ilyenkor -, akkor időnként újra be kell kenni magunkat, még akkor is, ha a termék vízállónak van hirdetve, hisz így csökken a hatékonysága. Tartsuk észben, hogy minden egyes leégés visszafordíthatatlanul károsítja a bőrt, amit később majd nagyon fogunk bánni, így legyünk óvatosak és rendkívül elővigyázatosak.