Így segítsünk az esti köhögésen

Kevés kétségbeejtőbb dolog van annál, mint amikor beteg a gyerekünk, ilyenkor természetesen bármit megtennénk annak érdekében, hogy jobban érezze magát. A láz, a torokfájás és a nátha ugyan nem tartozik a súlyos problémák közé, viszont nagyon meg tudják keseríteni az egész család életét.

Jóval ijesztőbb jelenség a szűnni nem akaró, este jelentkező köhögés. Erre tipikusan jellemző, hogy napközben szinte semmi panasz nem tapasztalható – esetleg néha-néha pár másodpercig tartó, erőlködésmentes köhintés -, ám ahogy a gyerkőc álomra hajtja a fejét, onnantól kezdve szinte folyamatosan köhög, nem ritkán egész fulladás közeli állapotig. Persze másnap első utunk az orvoshoz vezet, ám addig egy igen hosszú éjszakának kell eltelnie, ami nem csak fárasztó, de roppant idegtépő is, hiszen azt hallgatni, hogy a gyermekünk köhög, az hihetetlenül aggasztó. Szerencsére az esetek túlnyomó részében ez ellen tehetünk, ám ehhez arra van szükség, hogy az alapvető felszerelések meglegyenek. A legfontosabb egy jó minőségű párásító készülék. Ezt időnként érdemes karbantartani, mert a vízkő meglepő dolgokra képes és az bizony roppant kellemetlen, ha akkor szembesülünk azzal, hogy nem működik megfelelően a masina, amikor használni szeretnénk.

Nem feltétlen szükséges illóolajokat alkalmaznunk, bőven elég, ha a megfelelő páratartalmat biztosítjuk. Az ugyanis nem engedi kiszáradni a légutakat és csökkenti az irritációt is. Noha azt gondolhatnánk, hogy köhögés esetén a kellemes meleg hőmérséklet az ideális, valójában a hűvös-párás levegő a jó. Ezért alaposan szellőztessünk, illetve ha megoldható, akkor résnyire nyitva is hagyhatjuk az ablakot – még télen is, feltéve ha nem hűl ki nagyon a szoba -. Fektessünk nagy hangsúlyt az orrváladékra is, szívjuk gyakran a gyerek nóziját és ha van, akkor nyugodtan orrcseppezzünk. A váladék fekvő helyzetben a garatra folyik, ami plusz irritációt okoz. Végül pedig érdemes otthon tartani köhögéscsillapítót – az izlandi zuzmó például kiváló – és lefekvés előtt egy órával adjunk belőle a gyereknek.