Így tartsd karban a mosogatógéped!

A modern kor egyik legnagyobb vívmánya – a mosógép mellett – a mosogatógép. Aki még a régi kor gyermeke és úgy nőtt fel – pláne, ha úgy alapított családot -, hogy még mindent kézzel mosogatott, az tudja csak igazán értékelni, hogy mekkora segítség egy ilyen masina.

Hisz a mai modern gépek bármilyen erősen szennyezett edénnyel megbirkóznak és nincs szükség arra, hogy heti szinten órákat töltsünk a mosogató mellett. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen masina drasztikusan csökkenti a vízfogyasztásunkat, hisz akár tíz liter vízzel is képes elmosogatni. Minden szempontból áldás tehát egy ilyen gép, ám mint sok esetben, itt is nagyon könnyű hozzászokni a jóhoz és teljesen természetesnek venni, hogy van és csendben teszi a dolgát. Egy idő után már csak akkor tűnik fel, hogy nem is mi mosogatunk, amikor meghibásodik a masina és azon kapjuk magunkat, hogy mennyire hiányzik. Persze mint minden háztartási eszköz, úgy a mosogatógép is elromolhat, ám sok esetben a hiba oka a megfelelő karbantartás hiánya.

Mosogatógép

Mosogatógép

Sokaknak ugyanis eszébe sem jut, hogy bármilyen szerviz igénye lenne egy mosogatógépnek, holott bizony fontos, hogy időnként teljesen rendbe tegyük a belsejét. Ráadásul ez nem is egy túlságosan időrabló feladat, legfeljebb fél órát vesz igénybe és bőven megteszi, ha három-négy havonta egyszer sort kerítünk rá. Ilyenkor nem kell mást tennünk, mint kiszedni a két polcot és azokat mosószeres vízben alaposan letisztítjuk – ha szükséges, akkor kefével -, majd ezt követően jöhetnek a lapátok. Ha könnyedén megoldható – és a legtöbb esetben ez így van -, akkor szereljük le őket és alaposan nézzük át, hogy nincs-e valamelyik apró lyuk eltömődve. Tűvel, vagy valamilyen hegyes tárggyal menjünk végig egyesével és tisztítsuk meg alaposan. Ha ezzel megvagyunk, akkor a takarítsuk ki a gép belsejét – általában a gumitömítések alatt megáll a piszok – és vegyük ki a szűrőt, majd alaposan mossuk el. Ezt követően mindent visszatehetünk a helyére és zárásként érdemes a legmagasabb hőfokon indítani egy programot, valamilyen bolti speciális tisztítószerrel, a tökéletes végeredmény érdekében. Mindenképpen végezzük el ezt a folyamatot – a legrosszabb esetben is félévente -, így kímélve ezt a remek gépet, ami hatalmas segítség a mindennapokban.