Így tisztítsd meg a kárpitot!

Két dolog biztos: az adó, no és az, hogy az otthonunkban található különböző kárpitok előbb-utóbb koszosak lesznek. Persze óvhatjuk őket még a legenyhébb szellőtől is, ám ez csak ideig-óráig megoldás, hisz akár egy kanapéról, vagy egy kényelmes fotelről, akár a kedvenc szőnyegünkről van szó, mind csupán egy használati tárgy, amiken így aztán meg is látszik az igénybevétel nyoma.

Arról nem is beszélve, hogy a különböző szabályok és elvek – mint például a nem eszünk és nem iszunk a kérdéses területeken – csak addig működnek, amíg nincs egy teával, tejjel, süteménnyel rohangáló kétéves a lakásban, onnantól kezdve ugyanis nincs az az anyag, ami biztonságban lenne. Idővel pedig megtörténik az elkerülhetetlen, mi pedig szomorúan tekintünk le a foltra, és hirtelenjében azt sem tudjuk, hogy mitévők legyünk. A kezdeti sokkot aztán általában az követi, hogy különböző interneten fellelhető tanácsokat próbálunk meg kivitelezni, szódabikarbónával, ecettel, és különböző bolti kárpittisztító porokkal, illetve folyadékokkal kísérletezünk, ám a helyzet az, hogy ez az esetek döntő részében nem a legjobb ötlet.

Mert bár ilyenkor hajlamosak vagyunk bízni a csodában, de a fizika törvényeit akkor sem tudjuk legyőzni. Bármilyen anyaggal is próbálkozunk – és tegyük fel, hogy jól választunk, és a amit a kárpitra kenünk az valóban feloldja a foltot – ez még mindig csak a szükséges feladat egyik fele. Ugyanis a szennyeződés feloldásánál is fontosabb, hogy azt a szövetszálak közül el is távolítsuk, erre pedig házilag nem igazán van lehetőség. Léteznek ugyan olyan habok, amelyek a kevésbé makacs foltokat eltüntetik, és száradás után ki tudjuk porszívózni – nagyjából – az anyagból, ám jellemzően ez nem működik, pláne komolyabb szennyeződéseknél. Ilyen esetekben a megoldás a kárpittisztító gép, amely a nedvességgel együtt a piszkot is kiszívja. Sajnos egy ilyen masina meglehetősen drága, emiatt pedig nem gazdaságos a megvásárlása, ám sok helyen lehet kölcsönözni is, és egy nap alatt akár az összes kárpitot kitisztíthatjuk vele. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, vagy sajnáljuk rá az időnket, akkor a legegyszerűbb, ha megbízunk egy ezzel foglalkozó, profi csapatot, hisz a szakemberek azzal is tisztában vannak, hogy milyen típusú foltokra pontosan melyik vegyszer a legalkalmasabb, ráadásul számításba veszik azt is, hogy az anyagnak ne essen baja a beavatkozás közben.