Illemszabályok a tárgyaláson

Az etikett betartása nem csak egy randevún vagy családi találkozón fontos, hanem a tárgyalóteremben is. Egy sikeres üzlet nyélbe ütése múlhat azon, hogy a felek mennyire vannak tisztában az etikettel.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb üzletember leginkább szakmai szempontból készül fel, azonban nem ártana az illemszabályok terén is tájékozódni, mivel egy-két apróság miatt könnyen rossz benyomást kelthetünk az üzleti partnerben. A tárgyalás előtt udvarias gesztus, ha szó esik arról, hogy pontosan mennyi ideig tart majd a megbeszélés. Így a felek tudnak tervezni a nap további részére. Ez Európa szerte elterjedt szokás. Ha a tárgyaláson többen is részt vesznek, vagyis legalább hat-nyolc fő, akkor érdemes ásványvizet és poharakat bekészíteni a tárgyalás helyszínére. Talán említenünk sem kell, hogy a találkozóról nem szabad késni. Ez elképesztően udvariatlan. Sokan már eleve úgy kezdik meg a tárgyalás, hogy az kinyitva ott áll előttük. Ez meglehetősen udvariatlan. A szemkontaktus megtartása nagyon fontos, különben a partner azt hiheti, hogy teljesen mással foglalkozik a laptopon. Az sem mindegy, hogy ki hol foglal helyet vagy hogy kanapén, fotelen vagy asztalnál zajlik-e a tárgyalás.

Tárgyalás

Tárgyalás

A tárgyalás egyik alapvető szabálya, hogy a fővendég és a házigazda szólal meg, a beosztott kollégák csak akkor szólalnak meg, ha a főnök kifejezetten felkéri erre. A tárgyalás végén kézfogással köszönnek el a felek, a vendégeket pedig az ajtóig kell kísérni. Ugyanakkor arra is érdemes ügyelni, hogy a férfi és nő közti illemszabályok be legyenek tartva, mivel női tárgyalópartner esetén könnyű megsérteni a másik nemet. Például a tegezést csak a nő ajánlhatja fel. Még ha a férfi rangban fölötte áll akkor is. Kivételt képez a korosztályok közti különbség.