Indiai futókacsát a spanyol csigára!

Hazánkat is elárasztja időnként a narancssárga csupasz veszedelem, a spanyol csiga. Ez az állat hatalmas számban jelenik meg és könyörtelenül pusztítja a kertjeink tartalmát, bekúszik mindenhová. Olyan, mint a sáska, csak meztelencsigában.

Van egy nagyon környezetbarát, ráadásul meglehetősen mókás megoldás az említett átok ellen. Ez nem más, mint egy kis csigahóhér, az indiai futókacsa. Roppan vicces és roppant hatékony szárnyas a csigák ellen. Az állat Délkelet-Ázsiából származik, Anglián keresztül terjedt el Európában és mára leginkább díszállatként tartják, újabban pedig csiga ellen vetik be. Az indiai futókacsát régebben pingvinkacsának is nevezték függőleges tartása miatt. A Margit-sziget mini vadasparkjának egyik kedvelt látványossága. Mozgékony, érdeklődő és értelmes állat, valamint igen barátságos is. Testalkata karcsú, megnyúlt, nyolc színváltozatban tenyésztik. Ázsiában nagyon régóta tartják, még kőbe faragott, 2000 éves ábrázolását is megtalálták Jáván. Főleg tojása miatt tartották, reggel kihajtották, megtanították, hogy ne menjen távol a pásztor botjára illesztett színes szalagtól, este beterelték a bambuszketrecbe és reggelre ott is volt a tojás.

Indiai futókacsák

Indiai futókacsák

Mint kiderült, a futókacsa a leghatékonyabb a spanyol csiga ellen, mert egész álló nap képes eszegetni a nyálkás állatot. A kacsa módszere egyszerű. Rendkívül jó szaglása révén megtalálja a csigát, odaviszi az úsztatóhoz, hogy vízzel nyelje le, különben megfulladna. Nem szabad csigaszedéssel segíteni nekik, mert könnyen megfulladnak, ha túl mohók lennének egyszerre 4-5 csigától. Egy átlag kert csigátlanítására elegendő 2-3 kacsa. Angliában és Nyugat-Európában csigázó különítményeket lehet bérbe venni. A szolgáltatás elnevezése találóan Rent an ent!