Ismerd fel, vírusos-e a géped!

A számítógépes vírusok, férgek és egyéb trójai kártevők igen nagy gondot tudnak okozni, ha felelőtlenül használjuk a számítógépünket. Sajnos a legtöbb esetben nem is vagyunk tudatában annak, hogy a számítógépünk valamilyen fertőzés alatt áll, így nem tesszük meg a szükséges intézkedéseket, ami következményeképpen másokat is megfertőzünk. Ha ki szeretnénk védeni ezt a problémát, érdemes odafigyelnünk a szoftvereink állapotára.

[wp_ad_camp_1]

Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy a „vírusok” különböző módon támadják meg a szoftvereinket; nem minden vírus vírus, azaz léteznek olyan számítógépes kártevők, amelyek a szakmai szempontok alapján nem vírusok, a közbeszéd mégis így azonosítja őket. A különböző kémprogramok és több más kártevő nem minősül vírusnak, mégis sokszor így emlegetjük őket.

PC vírus

PC vírus

A különböző vírusok és kártevők jelenlétére utalhat az irreálisan belassult működés. A lassúság oka lehet a gyenge hardver is vagy a túlzott erőforrásokat igénylő szoftver, esetleg a rosszul optimalizált programok használata, de ha a gépünk túl gyakran idéz elő efféle jelenséget, érdemes gyanakodnunk. Amennyiben azt látjuk, hogy a Facebook közösségi oldalon valaki a nevünkben értelmetlen dolgokat posztol, egészen biztosak lehetünk benne, hogy szoftveres támadás következményeivel kell szembenéznünk; a leginkább esetben képzelhető el, hogy valaki a jelszavunkat kitalálva belép a fiókunkba és az ismerőseinkre értelmetlen karaktersorokat és különböző hivatkozásokat küldözget. A fertőzések legtöbbször a Windows operációs rendszerhez köthetők; a különböző vírusok nagyon sok esetben megakadályozzák, hogy letöltsük a különböző frissítéseket. Egyes agresszív és fejlettebb vírusok akár a vírusirtó szoftverek telepítését is képesek ellehetetleníteni. A vírusok jelenlétére utalnak a különböző felugró ablakok is, amelyeket nem tudunk saját magunk által telepített szoftverekkel összefüggésbe hozni.