Jeges, vagy forró fürdő? Melyik az egészségesebb?

Számos északi nép számára nem is lehet kérdés, hogy melyikre teszik le a voksukat, számos videón megtekinthetjük, ahogy különösebb erőfeszítés nélkül merülnek alá a fogvacogtató, jeges vízbe, méghozzá különösebb megerőltetés nélkül.

Ez persze nem veleszületett tulajdonság, hosszú éveken át szoktatni kell a szervezetet az ilyen drasztikus hőmérséklet különbség elviselésére. Azt nem is tanácsolják a szakemberek senkinek, hogy hirtelen ötlettől vezérelve bárki egy kád jégbe üldögéljen, ám az már sokkal érdekesebb kérdés, hogy a szürke hétköznapokat hogyan is érdemesebb inkább indítani. Egy kellemes, forró zuhannyal, ami alól kedvünk sincs kiszállni, vagy inkább egy hideg vizes hirtelen ébresztővel, ami aztán annyira felfrissít minket, hogy még a kávét is elfelejtjük meginni utána? Az igazság az, hogy minkét metódusnak megvan a maga előnye – no meg helye és ideje -, a lényeg, hogy tudjuk, hogy éppen melyikre van szükségünk.

Nem meglepő tény, de a forró, illetve a hideg vizes zuhany – avagy fürdés – épp ellentétes hatást fejt ki a szervezetünkre. A hirtelen alacsony hőmérséklet – és itt nem kell fagyosra gondolni, elég, ha csak a hideg vizes csapot nyitjuk meg önmagában – hatására egy vérnyomás emelkedéssel válaszol a testünk, amely hatására az erek összehúzódnak, emiatt aztán csökken a vérellátás a végtagjainkban. Ilyenkor sokan tapasztalják a levegővétel nehézségét is, ami egy természetesen velejárója a hirtelen hideg víznek. Amikor aztán kiszállunk a zuhany alól, a szervezetünk gyorsan korrigál, és tápanyagban, oxigénben gazdag vért pumpál az addig mellőzött területekre. Megerőltető edzések után és hosszú munkanapok kezdéseként kitűnő módszer a hidegzuhany, arra azonban fokozottan ügyeljünk, hogy amennyiben valamilyen keringési problémánk van – vagy volt -, akkor semmiképp sem javasolt az alkalmazása. A forró fürdő ezzel szemben tágítja az ereket és lazítja az izmokat, ennél fogva aztán nincs frissítő hatása. Épp ezért esik olyan jól egy fárasztó nap végén, lefekvés előtt, vagy különböző izomgörcsök – például fejfájás – esetén.