Kerti tó építése saját kezűleg

Kertépítés során egyre többek döntenek úgy, hogy kerti tavat is kialakítanak az otthonukat örvező környezetben. Nem szükséges azonban szakembert sem hívni a feladatra, hiszen akár saját kezűleg is megvalósíthatjuk azt, mely a későbbiekben a nyugalom és a békesség szigeteként vár majd a szabadban töltött időben.

[wp_ad_camp_1]

Nem véletlen kap helyet egyre többek kertjében a tó, hiszen a napjainkban kapható kész tómedreknek köszönhetően akár egy délután alatt mesés tavat varázsolhatunk a választott helyre. A rendelkezésre álló terület függvényében akár vízeséssel ellátott egész tórendszert is kialakíthatunk, de az egészen kicsi halastó is remek választásnak bizonyul. Legjobb, ha fáktól és bokroktól félreeső helyszín mellett döntünk, hiszen így elkerülhetjük a tavacska állandó, levelekkel történő szennyeződését. Ahhoz, hogy a víz akár a halak számára is optimális hőmérsékletű legyen, elegendőek a víz partjára ültetett növények. Ezekből egyébként a lépcsőzetesen kialakított tómeder egyes ültetési szintjeire is jó, ha kerülnek, ezzel elérve a természetes hatást. Amennyiben halak élőhelyéül is szolgál majd a tó, akkor érdemes a mélységre is ügyelni.

Kerti-tó

Kerti-tó

Természetesen előre gyártott tómeder nélkül is megoldható a kivitelezés, csupán speciális fóliára, valamint egy ásó segítségével lépcsőzetesen kiásott helyre van hozzá szükség. A sziklás, köves, kavicsos tószegély használatával remekül eltakarható a fólia széle, de nem érdemes megfeledkezni a vízforgató, a megfelelő szűrőrendszer beépítéséről sem. Miután elkészültünk az ültetésekkel, és a dekorációval is, nincs más hátra, mint feltölteni a tavat, amely onnantól fogva önálló rendszerként funkcionál majd. Ne feledkezzen meg azonban a rendszeres tisztításról és a tél közeledtével a fagymentesítésről sem! Odafigyeléssel és karbantartással éveken át kertje legkedveltebb pontja lesz majd a tó és annak környéke.