Készítsd elő az ételeidet, kerüld el a fertőzést!

Annak érdekében, hogy a különféle fertőzéseket és betegségeket hatékonyan el tudd kerülni, nem elég csak saját magadra figyelni, az is fontos, hogy a szervezetbe bevitt táplálékokat is megfelelően készítsd elő. Még mielőtt az ételhez nyúlsz, mindig alaposan moss kezet, illetve soha ne köhögj, és ne tüsszents rá az ételre.

Külön fontos, hogy a nyers és főtt ételek elkészítésekor, ha csak egy mód van rá, akkor használj külön-külön vágódeszkákat és konyhai eszközöket. Érdemes emellett sütés vagy főzés közben többször is elmosogatni, illetve miután elkészültél, moss le fertőtlenítőszeres vízzel minden olyan konyhai munkafelületet, ahol dolgoztál.

Jó, ha tudod, hogy a nyers alapanyagokban esetlegesen megtalálható baktériumok megsemmisítéséhez  legalább két percig kell főzés közben minimum 70 fokos hőmérsékletűre felhevíteni az adott ételt, avagy főzd meg alaposan az ételeket! Sajnos mivel a baktériumok nagyon hamar elszaporodhatnak, így a megfőtt ételt ne hagyd szobahőmérsékleten két órán keresztül állni, és ne is melegítsd fel azt egynél többször! A felolvasztott terméket pedig nem szabad visszatenni a mélyhűtőbe.

Hús feldolgozás

Hús feldolgozás

Ha tojással vagy szárnyas hússal dolgozol, akkor jobb a fokozott óvatosság, ugyanis ezekben az ételekben gyakran viszonylag csak nagyon magas hőmérsékleten pusztítható el a szalmonella baktérium. A tojást éppen ezért lobogó vízben főzd, hogy az esetlegesen megtalálható szalmonella baktérium elpusztuljon. A szárnyashúst pedig érdemes érdemes félig főtten lefagyasztani.

Ha már ügyes vagy és ügyelsz a fent említett dolgokra, akkor érdemes arra is figyelni, hogy tartasd az ételben a vitaminokat. Az aprítást és a szeletelést például közvetlenül a főzés előtt végezd, a feldarabolt zöldséget és gyümölcsöt pedig öt percnél tovább ne hagyd állni. Mivel a rostok és a különféle tápanyagok közvetlenül a héj alatt találhatóak, ne hámozd meg a gyümölcsöt.