Kinek célszerű az infrafűtés?

Építkezés, vagy új otthon vásárlása esetén az egyik legfogósabb kérdés a fűtésrendszer kialakítása. Ma már számtalan megoldás közül választhatunk, ám a döntésünk hosszútávon meghatározza az otthonunk klímáját, ráadásul ez egy meglehetősen költséges része a beruházásnak, így nagyon nem mindegy, hogy végül mi mellett tesszük le a voksunkat.

Leegyszerűsítve a dolgot, három féle fő fűtés típusból választhatunk. Vagy fával – azaz cserépkályha, illetve kandalló segítségével – melegítjük otthonunkat, vagy gázzal, illetve árammal. Mindegyik mellett szólnak érvek és ellenérvek, ráadásul különböző helyekre más és más az ideális, így nincs mindenkire egyetemesen érvényes ökölszabály a jó döntést illetően. A fa mellett szól többek közt az, hogy rendkívül hangulatos – és ez sokak számára fontos szempont -, illetve az is, hogy az elérhető megoldások közül ez a legolcsóbb. Ugyanakkor hátrányai is vannak, hisz sok vele a teendő, emellett pedig rengeteg piszkot termel – arról nem is beszélve, hogy helyben szennyezi a levegőt -. A gáz ellenben tiszta, rendkívül kényelmes, ám drága mind a kiépítése, mind a karbantartása.

Árammal fűteni ugyan nem olcsó, ám a karbantartása messze a legegyszerűbb, és ha jól megtervezett otthoni rendszerünk van, akkor összességében sok esetben megéri ezt választani. Manapság már egyre elterjedtebb a padlófűtés, ami egy teljes körű felújítás esetén könnyedén lehelyezhető és valóban az egyik legoptimálisabb megoldás, ám utólag beépíteni már macerásabb. Ilyenkor kerül szóba az infrafűtés lehetősége panelekkel, amely ugyan még nem a legelterjedtebb, ám egyre nagyobb teret hódít, nem véletlenül. Az elsőre kissé szokatlannak tűnő megoldás – hisz az infra nem a levegőt fűti, hanem a tárgyakat és a testünket – számtalan előnyt hordoz magában. Technológiájából adódóan nincs felfűtési idő – azaz amíg nem vagyunk otthon, nem kell mennie -, ráadásul a hő veszteség is alacsony. Emellett relatíve olcsón, és nagyon gyorsan felszerelhető szinte bárhová, ezáltal a karbantartása is gyerekjáték. A fogyasztásuk azonban még így is jelentős, így elsősorban azoknak éri meg igazán ilyen fűtésrendszert beépíteni, akik napelemről tudják azt működtetni.