Kisbaba ételek, melyek szorulást is okozhatnak

A pici babák esetében még teljesen normálisnak számíthat az, ha a baba akár napokig sem produkál a pelenkába, ugyanis az anyatej sok esetben olyan nagy mértékben hasznosul a szervezetben, hogy egyáltalán nincs felesleges salakanyag. Amikor viszont már elkezdődik a normál étkezés figyelnünk arra, hogy néhány étel könnyen szorulást, így számos problémához vezethet.

Talán első olvasatra furcsán hathat, de az alma bizony okozhat enyhe szorulást. Ez leginkább akkor fordulhat ez elő, ha az almának van ideje bebarnulni, avagy ha a feldolgozás és a fogyasztás között több idő telik el a kelleténél.

Már akár egyetlen banán elfogyasztása is szorulást okozhat a kicsi babáknál. Pontosan ezért, ha nem szeretnénk kitenni a babánkat szorulásnak, azaz hasfájásnak, de a banánt sem szeretnénk megvonni tőle, akkor érdemes figyelni arra, hogy a további ételei rostokban gazdagok legyenek, melyek viszont segítik az emésztést.

Kisbaba ételek

Kisbaba ételek

Bár a sárgarépa közismerten egészséges, szorulást is okozó zöldségnek lehet. Természetesen kár lenne kihagyni a gyerek étkezéséből, de ha csak egy mód van rá társítsuk olyan más alapanyagokkal, amelyek a rosttartalmuknak köszönhetően ellensúlyozzák a szorulást keltő hatást.

A rizs igazán egészséges, így fogyasztásától természetesen senkit nem akarunk elriasztani, de az is tény, hogy hatására a széklet a szokásosnál jóval keményebbé válhat. Éppen ezért inkább törekedjünk arra, hogy csakis óvatosan, mértékkel kínáljuk a kicsi gyereknek és mellé adjunk mindig rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket is csak úgy, mint az előző esetekben.

A csokoládé, a cukros üdítő italok és más édességek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy szorulás alakuljon ki a babáknál. Nem csak a szorulás miatt, több egészségügyi szempontból is érdemes csökkenteni a bevitt csokoládé mennyiségét és inkább gyümölcsre váltani.