Kisbaba ételek, melyek szorulást is okozhatnak

A pici babák esetében még teljesen normálisnak számíthat az, ha a baba akár napokig sem produkál a pelenkába, ugyanis az anyatej sok esetben olyan nagy mértékben hasznosul a szervezetben, hogy egyáltalán nincs felesleges salakanyag. Amikor viszont már elkezdődik a normál étkezés figyelnünk arra, hogy néhány étel könnyen szorulást, így számos problémához vezethet.

[wp_ad_camp_1]

Talán első olvasatra furcsán hathat, de az alma bizony okozhat enyhe szorulást. Ez leginkább akkor fordulhat ez elő, ha az almának van ideje bebarnulni, avagy ha a feldolgozás és a fogyasztás között több idő telik el a kelleténél.

Már akár egyetlen banán elfogyasztása is szorulást okozhat a kicsi babáknál. Pontosan ezért, ha nem szeretnénk kitenni a babánkat szorulásnak, azaz hasfájásnak, de a banánt sem szeretnénk megvonni tőle, akkor érdemes figyelni arra, hogy a további ételei rostokban gazdagok legyenek, melyek viszont segítik az emésztést.

Kisbaba ételek

Kisbaba ételek

Bár a sárgarépa közismerten egészséges, szorulást is okozó zöldségnek lehet. Természetesen kár lenne kihagyni a gyerek étkezéséből, de ha csak egy mód van rá társítsuk olyan más alapanyagokkal, amelyek a rosttartalmuknak köszönhetően ellensúlyozzák a szorulást keltő hatást.

A rizs igazán egészséges, így fogyasztásától természetesen senkit nem akarunk elriasztani, de az is tény, hogy hatására a széklet a szokásosnál jóval keményebbé válhat. Éppen ezért inkább törekedjünk arra, hogy csakis óvatosan, mértékkel kínáljuk a kicsi gyereknek és mellé adjunk mindig rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket is csak úgy, mint az előző esetekben.

A csokoládé, a cukros üdítő italok és más édességek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy szorulás alakuljon ki a babáknál. Nem csak a szorulás miatt, több egészségügyi szempontból is érdemes csökkenteni a bevitt csokoládé mennyiségét és inkább gyümölcsre váltani.