Költséghatékony nyomtatás otthon? Lehetséges!

Noha a digitalizáció szinte az élet minden területén utat tör magának, az igazság az, hogy vannak olyan pillanatok, amikor a hagyományos, fizikai megjelenítés sokkal jobb, mint egy képernyő. Persze meg lehet nézni kedvenc képeinket akár egy laptopon, vagy épp telefonunk kijelzőjén, de teljesen már hangulata van annak, amikor fotóinkat a kezünkben tarthatjuk.

Ez ma már nem egy hatalmas luxus, régen azonban nem volt ez olyan egyszerű. Az ezredfordulót megelőzően ritkaságszámba ment, ha valakinek volt otthon egyáltalán olyan nyomtatója, ami nem a régi mátrixos megoldást használta, és szép, letisztult nyomatot adott. Természetesen ezeknek a printereknek a többsége (sőt, gyakorlatilag a 99 százaléka) csupán fekete-fehérben tudott nyomtatni, és azt is csak lassan, no és persze drágán. De nem csupán a nyomat volt költséges, hanem maga a készülék is borsos volt, így hát nem meglepő, hogy ekkoriban ez kevesek kiváltsága volt csupán.

Aztán az ezredfordulót követően elkezdtek elterjedni az otthonokba szánt tintasugaras, illetve lézernyomtatók. Előbbieket akkor választották a vásárlók, ha színes nyomatot akartak készíteni, utóbbi pedig a dokumentumok gyors, és relatíve olcsó előállítására volt alkalmas. Ám ekkoriban – és még fájóan sokáig – a tintasugaras nyomtatók valódi költsége már nem maga a készülék volt, hanem akkor szembesültünk a vaskos kiadással, amikor először elfogyott belőle a tinta (a gyártók pedig remek üzleti érzékkel a készülékhez csak egy csekély mennyiséget adtak vásárláskor). A legtöbben ugyanis ekkor szembesültek vele, hogy az első tintavásárlás majd annyiba kerül, mint amennyit magáért a nyomtatóért fizettek, így nem egyszer állt elő az a furcsa helyzet, hogy anyagilag okosabb döntés volt venni egy másik nyomtatót, mintsem beruházni a négy alapszínre, tinta formájában. Ez érthető módon sokaknak nem tetszett és szerencsére erre idővel a gyártók is reagáltak: elkezdtek szállingózni a külső tintatartályos tintasugaras nyomtatók, legelőször az Epson műhelyéből, de azóta már számtalan gyártó előállt ilyen gépekkel (mint például a Brother, vagy a HP). Ezekben a készülékekben végre nem kellett fejet cserélni tintaürüléskor, ráadásul rendkívül baráti áron vásárolhatunk hozzájuk utántöltőt, ami szakított a hagyományokkal és immáron nem csupán pár száz oldalra elegendő, hanem akár több ezerre is. Így hát elérkezett az a kor, amikor végre otthon is nyomtathatunk kiváló minőségben, ráadásul gazdaságosan.