Kreatív játékok az udvarban

Amíg a gyermekünk pici, addig aránylag könnyű lefoglalni az érdeklődését. A totyogó kor eléréséig elég pár zenélő, színes játék, vagy kimondottan a babák számára készített – legtöbbször monokróm geometriai mintákat tartalmazó – könyv, és ezekkel hosszasan eljátszanak, pontosabban inkább ekkor még csak nézegetik ezeket a tárgyakat.

Persze próbálkozhatunk interaktívabb dolgokkal is, ám azt sose felejtsük el, hogy ebben a korban még nem képesek hosszan egy dologra koncentrálni, és az is könnyen előfordulhat, hogy ha túlságosan harsány színek, vagy az erős hangok megijesztik a gyermeket. Érdemes inkább lassabban mozgó, finomabb textúrájú tárgyakkal játszani, remek ötlet például a lufi, amelyet finoman a bokára, vagy a csuklóra kötve akár tíz-húsz percre is lefoglalhatjuk a kicsit. Bármivel is próbálkozunk, soha ne hagyjuk őrizetlenül a gyermeket, mert nagyon hamar megtörténhet a baj.

Összességében viszont ekkor még tényleg könnyű dolgunk van, hisz a világ teljességgel felfedezetlen a csöppség számára, így aztán minden az újdonság erejével hat. Ám ez az időszak nagyon hamar eltelik, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ott áll mellettünk egy totyogó, unatkozó kis ember, akivel már az összes bevált játékot végigpróbálgattuk, ám szemmel láthatóan valami újdonságra és új ingerekre vágyna. A legjobb amit tehetünk az az, ha kimegyünk a szabadba. A friss levegő már önmagában is örömmel tölti el a lurkót, ráadásul kint sokkal könnyebb olyan elfoglaltságot találni, ami hosszasan leköti a figyelmét. Elég egy aránylag kis tér is ahhoz, hogy órákig elszórakoztassa magát a gyerek, főleg, ha biztosítunk számára pár kreatív játékot. Nem kell nagy dolgokra gondolni – sőt, általában minél egyszerűbb, annál nagyobb a siker -. Különböző méretű labdák, kréta készlet, amivel a járdára rajzolhat, nagyobb elemekből álló építőjáték, esetleg egy kisebb ugráló vár, homokozó, no és persze olyan játékok, amelyeket dobálni lehet, lehetőleg minden mennyiségben. Ha ezeket biztosítjuk, akkor garantált, hogy a gyerkőc hatalmas mosollyal az arcán, és holtfáradtan fog bejönni a több órányi játékot követően.