Légy előrelátó, ha üzleti útra indulsz

Először szervezd meg a programot, avagy készíts egy listát azokról az üzleti partnerekről, akiket szeretnél meglátogatni. A listakészítés után jöhet az üzleti út legnehezebb része, vagyis az, hogy több partner esetén is össze tudd hangolni, hogy kihez mikor mehetsz. Figyelembe kell venned a fogadóid munkaidejét, de az adott ország szokásait is. Az időpontok egyeztetése során ne feledkezz el a nagyvárosokra jellemző közlekedési dugókról sem.

[wp_ad_camp_1]

Sok cégnél vannak olyan alkalmazottak, akik a céges utak megszervezésével foglalkoznak. Elintézik a szállást és az utazást. Ha van lehetőséged, akkor egyeztess velük arról, hogy hol szeretnél megszállni, milyen kocsit szerezzenek a számodra. Az első üzleti utaknál érdemes a nagyobb városokon kívül szállást foglalni, ahonnan könnyebben elérhető az autópálya. A szállásnál kérdezz rá, hogy vannak-e étkezési lehetőségek. Ha nem tudsz a szállóban enni, akkor kérdezd meg előzetesen, hogy hol lehet a környéken enni.

Üzleti út

Üzleti út

A pénzügyek megbeszélése ugyancsak fontos részét képezi az üzleti utaknak. A cégek többségében két forrást adnak az utazó alkalmazottaknak. Adott egy céges bankkártya, amivel csak a munkához kapcsolódó költségeket lehet kifizetni. Ilyen a szálloda, az autóbérlés, esetleg az éttermi számla. A költségekről mindig kérj számlát! A céges számlához tudni kell a céged EU-s adószámát. Ezt írd fel előre. Külföldi utazáskor napidíj is jár az alkalmazottaknak, amit már szabadon lehet felhasználni.

Az mindig az adott munkakörtől függ, hogy miként illik megjelenni egy tárgyaláson, de kövesd azt az elvet, hogy legyél  inkább túlöltözött, mint alul öltözött. Európa sok országában sokkal lazábban öltöznek az üzleti tárgyalásra, mint nálunk. Ha az elegáns megjelenés az elvárás, legyen nálad váltóruha, sose tudni mikor figyel be egy kávéfolt.