Levendulát számos módon felhasználhatjuk

A pannonhalmi és a tihanyi levendula ültetvényeket úgy gondolom, hogy senkinek sem kell bemutatni, hiszen nap, mint nap tömegek látogassák és csodálják meg azt itt található látványosságokat. Ráadásul az ültetvények illata már messziről csalogatja az érdeklődőket.

[wp_ad_camp_1]

Levendula a Földközi-tenger térségéből származik, és a legtöbbször örökzöld cserjeként emlegetik, ugyanis egyes fajták akár egész évben is képesek virágozni. A levendulának több mint 40 fajtáját ismerjük, ám természetgyógyászat, illetve étkezés szempontjából, mindössze csak 3 fajta alkalmazható. Európába valószínűleg a rómaiak hozhatták be, ugyanis a növény eredeti megnevezése is tőlük ered. A levendula termesztés igazi hazájának Dél-Francia országot azon belül is, Provancet nevezzük. Itt hatalmas területeken történik a különféle levendulák termesztése. Sokak tudatában a levendula, mint egy lila növény jelenik meg elsőre, ám ezt az illúziót le kell, hogy romboljuk, hiszen a levendula nagyon sok színben megtalálható. A fehértől a lila több árnyalatában.

levendula

levendula

A levendula egy nagyon intenzív illattal rendelkező növény, ám ennek ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően nagyon sok módon felhasználható, mind pl. a gyógyászatban, vagy éppen különleges ételek elkészítésénél. Többek között készíthetünk belőle teát, fürdővizet, masszázsolajt, vagy akár párologtatva is használhatjuk. Bármilyen formában is használjuk fel a különleges hatását biztosan kifejti. Ma már egyre több ételben is visszaköszön, mint pl. kekszekben, mézben, fagyiban, csokiban, stb. A legtöbben a nyugtató és a lazító hatása miatt szeretik és alkalmazzák, ugyanis nem csak fáradság esetén ajánlott, hanem alkalmazható stressz, levertség vagy éppen fejfájás esetén is.