Litván ételek, amiket megéri megkóstolni

A litván ételek nagymértékben függnek a gyökeres zöldségektől (burgonya és a cékla), a hústól és a tejtermékektől, amelyek Litvánia hideg éghajlatában termeszthetők. A litván ételek kiadósak, aminek fő célja, hogy melegen tartsa magát belülről, ezért litván ételeket minden bizonnyal érdemes kipróbálni.

[wp_ad_camp_1]

Íme néhány hagyományos litván étel, amelyek évszázadok óta keringenek a nagyszülőtől az unokáig. Az első a Cepelinai. A litván nemzeti étel nagy gombócok és főtt burgonyatészta keverékéből készülnek, melyet sertéshús tölt meg, és tejföllel valamint szalonna mártással öntik le. Bár a nevét eredetileg didzkukuliai-nek hívták, a nevet a 20. században cepelinai-ra változtatták, mivel hasonlított az étel a zepelin léghajókhoz.  A sült kenyér, vagy a kepta duona, litván sötét rozskenyér, amelyet olajban sütnek, fokhagymával és sóval ízesítenek, és sajtmártással tálalják. A sült kenyeret gyakran sörrel fogyasztják harapnivalóként, és ez egy közkedvelt étel, amely sok litván számára kedves emlékeket hoz vissza. A céklaleves egy meleg, megnyugtató leves, amely céklából, hagymából, sárgarépából és zellerből készül, keverve húsokkal (általában sertéshús), sóval, borssal és kaporral ízesítve. Tálaláskor a céklalevesnek gyönyörű piros színűnek kell lennie, és burgonyát is gyakran tesznek a levesbe.

Litván ételek

Litván ételek

A Saltibarsciai cékla- és kefir-leves amit keményen főtt tojás és főtt burgonya kísér. Nevezetesen, a hűtött cékla élénk rózsaszín színű, és azt jelzi, hogy a meleg időjárás megérkezett Litvániába, ezért ezt az ételt is sokan kedvelik Litvániában, hiszen örömöt hoz. A burgonya a király a litván ételek vonatkozásában, és egy hét alatt gyakran számtalan burgonya ételt fogyasztanak. A burgonya palacsinta elkészítése egyszerű, hiszen reszelt burgonyát, hagymát és tojásokat kell összekeverni és olajban sütni. Tegyünk rá bátran kaprot, mogyoróhagymát és tejfölt.