Macskatartás lakásban- mi szükséges hozzá?

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy a négy fal között tartanak macskát, és megóvva a bársonytalpúakat az utcán rájuk leselkedő veszélyektől, csak felügyelettel engedik a szabadba azokat.  Ma már minden szükséges eszközt beszerezhetünk számukra a szaküzletekben, biztosítva ezzel kényelmüket és az együttélés zavartalanságát.

Amint hozzánk kerül a cicus, azonnal szükségünk lesz egy alomtálra és néhány edénykére. Az alomtálak közül kezdésnek érdemes az alacsonyabb peremű mellett dönteni, melyet az apró tappancsokkal is egyszerű használni. A tejjel történő etetést ne erőltessük, ugyanis a cicák nem tudják megemészteni azt. Kezdésnek a puha, húsos falatkákat tartalmazó eledelek javasoltak, majd hamarosan rászoktathatja a kicsit a száraztápokra. Ez utóbbival érdemes óvatosan bánni, ugyanis a kandúroknál kövesedést okozhat. A cicák hajlamosak rá, hogy heves nyávogással és dorombolással adják gazdájuk tudtára, hogy férne még hasukba valami finomság, ám a túletetéssel vigyázni kell, ugyanis a lakásban tartott macskák nagy részénél problémát jelent az elhízás. Megelőzhető, ha következetesen adja az állatnak az ételt, és mozgásigényét is kielégíti.

Macska

Macska

Többféle cicahám közül válogathat akkor, ha biztonságban tudná kedvencét a szabadban is. Amennyiben abban a szerencsés helyzetben van, hogy kertes házban él, akkor a kertet cicabiztossá téve nyugodtan kiengedheti oda kedvencét. Ügyeljen arra, hogy ne tudjon meglógni a kerítésen keresztül, az utcán ugyanis számos veszély leselkedik rá. Annak érdekében, hogy a lenyelt szőrszálaktól könnyedén megszabadulhasson a macska, biztosítani kell számára a friss fű harapdálásának lehetőségét is. Kert híján ezt cserépbe vetett fűvel oldhatjuk meg legkönnyebben. Odafigyeléssel és szerető gondoskodással a bársonytalpú állat akár 15 éven keresztül hű társunk lesz, aki ugyan nem adja fel önállóságát, de a ragaszkodás él benne gazdája felé.