Már elérhetőek az oltópontok az influenza megelőzése céljából

Ahogy itt a tél úgy jönnek a velejáró betegségek is, mint például az influenza, ami súlyos tünetekkel is járhat, ha nem kezelik azt ki időben, márpedig a legtöbb ember csak akkor megy orvoshoz, ha nagyon muszáj. Az oltópontok már az ország 15 pontján elérhetőek és azok számára biztosítanak nagyszerű megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra és már csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor megbetegedtek, mivel másképp nem jutna idejük a védőoltás beadatására.

Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének elmondása szerint az influenza elleni oltást még a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie. A felmérések szerint az országban folyamatosan nő az influenzások száma, így érdemes még most, időben cselekedni és nem csak akkor amikor már felütötte a fejét a baj.

A védőoltás leginkább azok számára javasolt, sőt szinte elengedhetetlen, akik valamilyen más betegségtől szenvednek és így már eleve csökkent a szervezetük védekezőképessége, legyengült az immunrendszerük és nem tudja megvédeni a szervezetet az influenzától, valamint azok számára akik a megfázást is könnyebben elkapják, cukorbetegeknek különösen és azok számára, akik zsúfolt helyen dolgoznak is így nagyobb esélyük van arra, hogy összeszedjék a vírust.

Védőoltás

Védőoltás

A védőoltás emellett olyan esetben is indokolt, ha gyermek van a családban, hiszen az Ő szervezetük még nem tud megfelelően felkészülni a védekezésre és ha a munkából hazahozott vírus megtámadja, akkor nagy eséllyel el is fogja kapni az influenzát.

Szakértők kiemelték, hogy az oltópontokon legmodernebb mikrotűs oltás, illetve természetesen a hagyományos vakcina is elérhető, valamint fontos még megemlíteni, hogy az idei évben már a pneumococcus elleni oltás is felvehető. Az ÁNTSZ ajánlása szerint ez a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt leginkább.