Másodállást vállalnál? Ezekre figyelj!

Rengetegen vannak, akik úgy döntenek, hogy a rendelkezésre álló szabadidejüket szórakozás, vagy pihenés helyett inkább egy mellékállásra fordítják, s sajnos az sem ritka, amikor valaki úgy vállal plusz munkát, hogy arra amúgy már nem igazán marad energiája, ám az anyagi helyzete miatt kénytelen meglépni ezt.

Az ideális persze az lenne, ha egyetlen munkahely – avagy vállalkozás – kitermelne annyit, amennyiből kényelmesen meg lehet élni, de mindenki életében vannak nehezebb szakaszok, illetve néha bizony érdemes a fiatalságunkból pár évet inkább feláldozni és megteremteni a biztos jövőnk alapjait. Van azonban pár dolog, amire másodállás vállalása előtt érdemes gondolni és megfontolni, nehogy a későbbiekben ráfázzunk. Az első ilyen az pontosan a saját határaink ismerete. Jó dolog a plusz pénz, viszont ha emiatt tönkremegy az egészségünk, vagy épp a magánéletünk sínyli meg a dolgot, akkor korántsem biztos, hogy megéri. Még ha bírjuk is energiával – vagy épp arról van szó, hogy nagyon szeretjük a hivatásunkat -, akkor is érdemes előre tervezni és megszabni egy határt, ameddig a feszített munkatempót vállaljuk, ez lehet egy időegység is – mondjuk, hogy két évig mindent beleadunk, aztán pihenés -, de akár egy összeg is, amit elérve egy kicsit visszább veszünk.

Ezt mindenkinek magának kell tudnia és a saját helyzetéhez kell igazítania. A másik fontos tényező azonban inkább jogi kérdés, épp ezért nagyon fontos még azelőtt tisztán látni, mielőtt bármibe belevágnánk. A főállásunk esetében ugyanis előfordulhat, hogy a munkaszerződésben anno a minket alkalmazó cég kikötötte, hogy milyen feltételekkel vállalhatunk másodállást. Szigorúbb esetekben meg is tilthatták, hogy konkurens cégnél tegyük meg ezt, sőt, ritkán az is megesik, hogy a tiltás minden fajta másodállásra vonatkozik, Ezt mindenképpen tisztázzuk a munkaadóval – sokszor a szerződés alapos átnézése is elegendő -, ha ugyanis ennek ellenére vállalunk mellékállást, az a főállásunk elvesztésével is járhat. Legyünk tehát nagyon körültekintőek és csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, mert az egészségünk mindennél fontosabb, ezt mindig tartsuk szem előtt.