Meddig élhet egy teknős?

Számos állatról gondoljuk úgy, hogy nagyon sokáig él. Aztán ezek az elképzelések vagy beigazolódnak, vagy megcáfolódnak. Rengeteg a fals adat abból adódóan is, hogy míg leginkább a fogságban tartott állatokról szerzett tudásunkat alkalmazzuk, nem biztos, hogy azok megegyeznek a vadon élőkkel. De mi a helyzet a teknőssel? Valóban elérheti a kora akár a 200 évet is?

[wp_ad_camp_1]

A teknősöknek rengeteg faja van, és nagyon sokszor tartják úgy, hogy megélhetik akár a több mint száz éves kort is. És ez így is van. A teknősök valóban nagyon hosszú életkorral dicsekedhetnek. Egyes beszámolók szerint van olyan egyed, amely megélte a 255 éves életkort is. Bár ezek a beszámolók meglehetősen megkérdőjelezhetők, így a hitelességük nem vehető készpénznek. Azonban ha feltételezzük is, hogy ez nem igaz, akkor is ismerünk néhány teknőst, akik bár nem élték meg a 200 éves kort, még így sem panaszkodhatnak. Vélhetően a legtovább a madagaszkári sugaras teknősök élnek, melyek egyik egyede dokumentáltan 188 évesen halt meg. A Galápagos-szigeteken honos óriás teknős sem kell a szomszédba menjen néhány plusz évért.

Teknős

Teknős

A nagy méreteivel méltán nevezett óriásnak egyik egyede – ha lehet hinni a történetnek – 170 évesen hunyt el. Ugyancsak hosszú élettartammal rendelkeznek az aldabrai óriásteknősök is, akik szintén megélhetik a 150-170 éves kort is. Persze vannak kedvencként tartott teknősök is, akik olyan sokáig is élhetnek, hogy akár a gazdájukat is túlélhetik. Ilyen például a terráriumokban gyakorta tartott görögteknős is, amelynek a legidősebb példánya a feljegyzések szerint 160 évig élt. De ugyancsak a gyerekekre vagy unokákra szállhat a dobozteknős tulajdonjoga is, hiszen ezen faj fogságban tartott legidősebb példánya, ha minden igaz, 123 évesen múlt ki. Igaz tehát a hír, miszerint a teknősök nagyon hosszú élettartammal rendelkeznek. Ha a 200 éves kort nem is érik meg, nem sokkal maradnak el tőle.