Mégsincs szükségünk napi 8 pohár vízre!

Korunk egyik legelterjedtebb városi mítosza, hogy szervezetünknek napi 8 pohár vízre van szüksége az egészséges működéshez, a dehidratáltság megelőzéséhez. Ez a kijelentés azonban minden tudományos megalapozottságot nélkülöz.

[wp_ad_camp_1]

A napi kb. 2 liter víz szükségességét először a 18. században írta le egy német orvos, később, a 19-20. században a hidroterápia már bevett kezelési módszer volt. Sokan úgy tartották, minden bajuk elmúlik, a betegségek megszűnnek és a fiatalság örökre megőrizhető, ha legalább ennyi vizet fogyasztanak naponta.

Pohár víz

Pohár víz

A témával kapcsolatban minden korábbi kijelentést felülbírálva 2002-ben Heinz Valtin, a dartmouthi Orvosi Egyetem professzora újabb vizsgálatokat végzett. Állítása szerint az, hogy napi 8 pohár víz volna az ideális, csupán részigazság. Valóban ennyire van szüksége a szervezetnek, ám ennek nagy részét az elfogyasztott ételek tartalmazzák. 45 éven át tartó kutatómunka eredményeként Valtin arra a következtetésre jutott, hogy teljesen szükségtelen az étkezések és az elfogyasztott egyéb folyadékok – tea, tej, üdítők – mellé pluszban 8 pohár vizet meginni.

Az ételekben is nagy mennyiségű víz található, pl. az almában 85%, a főtt csirkehúsban 71%, a burgonyában 85%, a sült pulykában 71%. Ez a víztartalom része annak a 8 pohárnak, amit annak idején aranyszabályként vésték bele az emberek fejébe. Valtin szerint, mint oly sok mindenben, ebben is érdemes testünkre hallgatni és figyelni a jelzéseit, hogy mikor van szüksége vízre. Egy egészséges ember tökéletesen hidratált lesz, ha csak akkor iszik, amikor szomjas.