Mi a hacker?

A népszerű kultúra sztereotípiái a hackereket titokzatos bűnözőkként ábrázolják, akik információt lopnak, felborítják a titkos biztonsági rendszereket, vagy megfosztják az embereket pénzüktől. De ez nem mindig igaz.

[wp_ad_camp_1]

A hackerek sok jót is tehetnek, és pozitív erőként szolgálhatnak az internetes biztonság szempontjából. A hackerek olyasvalakik, akik fejlett számítógépes ismereteiket felhasználják a digitális eszközök vagy szoftverek/alkalmazások biztonsági réseinek kiaknázására. A kifejezést először a 80-as évek elején használták, és egyre inkább elterjedtebbé vált. A sci-fi filmek és regények szintén népszerűsítették a kifejezést. Ahogy életünk egyre inkább digitalizálódik, a hackerek egyre jelentősebbé válnak és egyre gyakrabban találkozhatunk velük.

A bűncselekmények, amelyekről sokan a hackereket ismerik, az érme csak egyik oldala. A hackerek kultúrája innovációt és kreativitást is jelent. A hackerek feltárják a szoftver korlátozásait, fejlett védelmi megoldásokat keresnek, és támogatják az internetes szabadságot. Íme egy példa egy híres hackerre: Kevin Mitnick: Ez a srác a WarGames film egyik fő inspirációja, amelyben a hackerek egy amerikai szuperszámítógéphez férnek hozzá, amely előre jelzi a nukleáris háború kimenetelét, és háború-szimulációt indít. Az 1980-as évek elején feltörte az Észak-Amerikai Repülési Védelmi Parancsnokságot (NORAD), amely az USA légvédelméért felelős. Mindemellett feltörte a Pacific Bell és a Digital Equipment Corporation hálózatait is. Kevin Poulsen: Kevinnek sikerült átvennie a Los Angeles-i KIIS-FM rádió összes telefonvonalát, hogy megnyerje a Porsche-t. Később újságírói karriert folytatott, és kifejlesztett egy szoftvert az újságírók és forrásaik közötti biztonságos kommunikációhoz.